מדריך השוואת קרנות השתלמות וקרנות פנסיה

למד בעצמך איך להשוות קרנות השתלמות, קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וכל קרן השקעה או חיסכון אחרים. במדריך תלמד להשוות את הקריטריונים העיקריים ובאמצעותם למצוא את הקרן הטובה ביותר.

מדריך להשוואת קופות גמל וקרנות פנסיה חלק 1

עודכן בתאריך:

מדריך השוואת קרנות השתלמות, קופות גמל, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה

חשבתם איך לבחור מבין כל קרנות השתלמות, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים שקיימים היום?
מבט מהיר באתרי משרד האוצר השונים מעלה את המספרים המסחררים האלה:
בגמל נט תמצאו מעל ל- 800 קופות גמל וקרנות השתלמות במסלולי השקעה שונים.
בפנסיה נט יש מעל 100 מסלולי השקעה לקרנות פנסיה חדשות.
בביטוח נט רשומות מעל 200 פוליסות של ביטוחי מנהלים ופוליסות חיסכון במסלולים השונים.
אם כך, איך בוחרים מוצר חיסכון? מה הכי יתאים לי? באיזה מסלול השקעה לבחור?

אתם יושבים מול משווק פנסיוני והוא מציג לכם מגוון רחב של מסלולי השקעה, כאלה שיתאימו לכל רמת סיכון שאפשר לדמיין וגם עוד שיקולים שנשמעים חשובים. אתם שומעים על תמהילים והרכבים של אגרות חוב, מניות ואפיקי השקעה אחרים בארץ ובחו"ל. בודקים הצעות למסלולי השקעה פופולריים לעומת מסלולים מתמחים, בלי לדעת איך להוציא את העיקר מתוך הדברים, איך לבחור את אמצעי החיסכון הנכון ומה מסלול ההשקעה שיתאים לתוכניות העתידיות שלכם.

טיפ

איך מגיעים מוכנים לפגישה עם משווק פנסיוני?

מכירים מראש כמה מושגים חשובים, וכך תדעו לשאול את השאלות שחשובות לכם ולהבין את התשובות שתקבלו.
תכינו מראש כמה מסלולי השקעה עיקריים שמעניינים אתכם אחרי שבדקתם מה רמת הסיכון של המסלול ואיזה תמהיל ניירות הערך צריך להיות בו, ואחרי שערכתם השוואה ראשונית בין מוצרי המסלול.

בחירת מסלול השקעה

הצעד הראשון הוא בחירת מסלול השקעה שרמת הסיכון שלו מתאימה לתוכניות לעתיד ולנטיה האישית שלכם.

מסלולים נפוצים הם:

  • מסלול "כללי" שהוא מסלול מגוון - סוגים שונים של ניירות ערך מהארץ והעולם. החשיפה שלו למניות (בארץ ובחו"ל) היא עד קרוב ל-50% והחשיפה שלו לניירות ערך בחו"ל גם גבוהה.
  • מסלול "תלוי גיל" שבו עד גיל 50 יש כ-50% חשיפה למניות ועם ההגעה לגיל 51 עוברים אוטומטית למסלול בעל פחות מניות ובהמשך למסלול סולידי אף יותר.
  • מסלולים עוקבי מדדים (רובם עוקבים אחרי מספר מדדים) ובעיקר מסלול עוקב מדד S&P.
  • מסלול סולידי שקלי.

על עוד מסלולי השקעה אפשר לקרוא במאמר מסלולי השקעה מתמחים.

לבחירת מסלול השקעה יש כמה כללים בסיסיים שתוכלו ליישם בקלות:
רמת הסיכון של מסלול ההשקעה תיקבע לפי גיל המשקיע, המועד שהוא מתכנן למשוך את הכסף, רמת הסיכון שנוח לו איתה וכמות הכסף הפנוי והחסכונות שיש לו. זו בעצם ההחלטה החשובה מכולן.
מעבר לכך, אפשר להתייחס למסלולים בניהול אקטיבי לעומת פסיבי, התמחות בתחומים ומגזרים מסויימים, מסלולי השקעה התואמים לערכים שלכם כמו מסלול הלכה או קיימות וכן הלאה.

לחוסכים בגיל צעיר כדאי לבחור באפיקי השקעה מוטי מניות שבהם הסיכון גבוה ובממוצע גם התשואה לטווח ארוך גבוהה. לחוסכים שגילם קרוב לגיל פרישה מומלץ לבחור באפיקי השקעה סולידיים בעלי סיכון נמוך, מוטי אג"ח עם חלק מנייתי קטן.

אם יש כמה מסלולי השקעה שנראים לכם בעלי פוטנציאל, תבדקו את הפרטים שלהם, כדי לבחור ביניהם.

השוואה בין כמה מסלולי השקעה שמעניינים אתכם

ההבדל בין מסלולי השקעה הוא לא רק בסוגי ניירות הערך והחלוקה ביניהם - גם התשואות הממוצעות ודמי הניהול הממוצעים משתנים במסלולי ההשקעה השונים.
למה? כי מסלולי השקעה בעלי סיכון גבוה יתנו תשואות גבוהות יותר לאורך זמן וכי מסלולי השקעה הדורשים תשומת לב צמודה ממנהל ההשקעות (כמו מסלולים אקטיביים) דורשים דמי ניהול יקרים יותר ממסלולי השקעה פסיביים.

סופרמרקר מציע לגולשים השוואת קופות גמל שכוללת גם קרנות השתלמות ודף של השוואת קרנות פנסיה: תכנסו לדף ההשוואה המתאים, תבחרו מסלול השקעה אחד שמעניין אתכם ותראו מה התשואות הממוצעות ודמי הניהול הממוצעים בו. כך תבינו את גבולות הגזרה של דמי הניהול והתשואות במסלול. אחרי כן תבחרו עד 4 מוצרים בתוך מסלול ההשקעה שבחרתם ותשוו אותם לעומק. תחזרו על הפעולות האלה עם שאר מסלולי השקעה שמעניינים אתכם.
עכשיו יש לכם מושג טוב על מסלולי ההשקעה הרצויים, וגם אם אין לכם החלטה ברורה, לפחות יש כיוון ובסיס שיעזרו לכם לקבל החלטה שתקדם את האינטרסים שלכם.

השוואת קופות גמל, קרנות, פוליסות חיסכון

אחרי שהחלטתם על מסלול השקעה תערכו השוואה שתאתר את המוצר הטוב ביותר מבין אלה שמוצעים כיום, שיניב את התשואה הגבוהה ביותר בסיכון הכי נמוך ובדמי ניהול הוגנים.

מה חשוב להשוות כדי לבחור את הטוב ביותר?
נבדוק את הפרמטרים הבאים: תשואה לאורך זמן, דמי ניהול, מדד שארפ, יתרות נכסים, יכולת ניהול השקעות.

תשואה לאורך טווחי זמן שונים

האידאל הוא לבדוק טווחי זמן ארוכים ככל האפשר, רצוי בין 3 ל-5 שנים. אנחנו חיים בעולם שרוצה הכל כאן ועכשיו ולכן מוצגות גם תשואות מהחודש האחרון ומהשנה האחרונה, שהן פחות חשובות, אבל יש סביבן שיחה והתעניינות.

למה לבדוק תשואות לטווח ארוך? בחלק מהמקרים אתם חוסכים לטווח הארוך, לפנסיה, ללימודים של הילדים, לטיול של בת המצווה וכו'. אבל גם בחיסכון לטווח קצר ובינוני - אתם רוצים לראות מי עושה עבודה טובה לאורך זמן ולנטרל רעשי רקע מקומיים וזמניים. בטווח הקצר כל עליה וירידה קטנים נראים בעלי השפעה גדולה וחלקם נובעים מגורמים זמניים שהשפעתם זניחה בסופו של דבר. בטווח הארוך רואים את המגמה האמיתית של ההשקעה והאם נעשו השקעות נבונות. אתם רוצים את מי שמשיג תשואות טובות בהשוואה לאחרים ולאורך זמן.

האפקט של ניהול השקעות טוב לאורך זמן הוא פנומנלי. מנהל השקעות טוב יפתח פער גדול על מנהלי השקעות בינוניים בגלל האפקט של הריבית דריבית. מספיק שמנהל טוב עושה תשואה שנתית ממוצעת גבוהה יותר של בין 1% ל- 2% כל שנה כדי שהפער שהוא יפתח לאורך זמן יהיה גדול.

דמי ניהול

גובה דמי הניהול וההשפעה שלהם על סכום החיסכון הוא נושא ששומעים עליו בלי סוף.
האם דמי ניהול הם הדבר הכי חשוב? לא.
אבל זה הדבר שהכי קל למדוד, בניגוד לתשואות שהן בלתי צפויות מראש ואי אפשר לחזות אותן או להתחייב עליהן (למרות שתשואות הן הגורם העיקרי להגדלת החיסכון).

טיפ

הכלל המובן מאליו - חפשו את דמי הניהול הנמוכים ביותר, ותמיד תנסו להוריד אותם עוד.

כשדמי הניהול נמוכים, פחות כסף יוצא מהחשבון. הסכום המוגדל שנשאר בחשבון יוצר אפקט ריבית דריבית גדול יותר והתשואה עולה בקפיצות הולכות וגדלות.

איך יודעים אם דמי הניהול גבוהים, נמוכים, הוגנים?
דמי הניהול מהווים את השכר שאתם משלמים עבור הניהול המקצועי של תיק ההשקעות. ברוב המקרים מדובר באחוז כלשהו מהסכום שנצבר בחיסכון. בקרנות פנסיה ובעוד כמה מקרים גובים גם אחוז כלשהו מסכום ההפקדה כדמי ניהול.
ראשית כדאי להכיר כמה קריטריונים שבתי ההשקעות שוקלים כאשר הם קובעים את דמי ניהול.

  • מקום העבודה שלכם וההסכמים שהוא חותם מול בתי ההשקעות השונים, ככל שמקום העבודה יכיל מספר גדול יותר של עובדים, קרן הפנסיה או קרן ההשתלמות תעניק לחוסכים תנאים טובים יותר שיבואו לידי ביטוי בדמי ניהול נמוכים יחסית מהממוצע שהקרן גובה.
  • גודל החיסכון שלכם – ככל שהסכום שצברתם בקרן ההשתלמות או קרן הפנסיה שלכם גדול יותר, דמי הניהול שתוכלו להשיג יהיו נמוכים יותר.
  • מוניטין בית ההשקעות ומצבו – בית השקעות מבוקש עם קהל לקוחות גדול, ושחוסכים רבים מעוניינים לעבור אליו, פחות נוטה לתת הנחות.
  • מדיניות ההשקעות של הקופה: האם הם ינהלו את הכסף בצורה אקטיבית וינסו להכות את מדדי הייחוס (עבודה קשה הכרוכה בעלויות מחקר ואנליזה) או ינקטו במדיניות פסיבית ויצמדו למדדים השונים (עבודה קלה ללא עלויות מחקר). קופות גמל וקרנות פנסיה עוקבות מדד בד"כ יהיו זולות יותר בדמי הניהול.
  • תלוי כמובן בכם – האם תתמקחו או לא. כאן גם המשווק הפנסיוני שלכם יכול לעזור.

תשאפו לשלם דמי ניהול שאינם עולים על ממוצע דמי הניהול שגובים בקרן. בדף השוואת קרנות בסופרמרקר כולל את דמי הניהול הממוצעים בכל קרן. ככל שתצברו יותר כסף בקרן ההשתלמות וקרן הפנסיה, היא לא תהיה מעוניינת שתעבירו אותו למקום אחר ותלך לקראתכם בדמי ניהול.

מדד שארפ - תשואה מול סיכון

מדד שארפ (Sharpe ratio או Sharpe index) הוא מדד לביצועים של תיקי השקעות. מדד שארפ מודד את עודף התשואה ליחידת סיכון על נכסי השקעה.

טיפ

בשורה התחתונה - מומלץ למשקיעים לבחור השקעות בעלות מדד שארפ גבוה ככל האפשר.

למה?
כי מדד שארפ גבוה יותר מעיד על תשואה גבוהה יותר כשרמת הסיכון דומה
או
על סיכון נמוך יותר כשהתשואות דומות.

מדד גבוה יותר יצביע על איכות גבוהה יותר.

למי שרוצה להבין קצת יותר, במדד שארפ יש נוסחה מורכבת לחישוב הסיכון, אבל באופן כללי: לוקחים את גובה התשואה בתקופה מסויימת (כמו 5 שנים), מפחיתים ממנה ריבית חסרת סיכון ואת התוצאה מחלקים בסטיית התקן. מהנוסחה רואים שכאשר מחלקים תשואה גבוהה בסטיית תקן קטנה מקבלים מדד שארפ גבוה, ולהפך, תשואה קטנה שמחלקים בסטיית תקן גבוהה תקטין את מדד שארפ.
"ריבית חסרת סיכון" היא שיעור ריבית תאורטי על השקעה נטולת סיכון. במציאות אין השקעות נטולות סיכון, יש השקעות בסיכון נמוך. החישוב בדרך כלל מתייחס לריבית על אג"ח ממשלתי של מדינה יציבה.
סטיית התקן מייצגת את הסיכון בהשקעות, כי היא מראה את גובה התנודתיות.
למה עדיף תנודתיות נמוכה? נסתכל על קרן פנסיה תנודתית במשך 5 שנים: בסוף 5 השנים יש תשואה של 67%, אבל במהלך התקופה הקרן חוותה רכבת הרים של עליות והפסדים ונעה בין תשואות שליליות ורווחים. לחוסך הרגיל שתכנן לצאת לגמלאות בדיוק בתקופה בה הקרן רשמה הפסדים לא אכפת מה היא עשתה בסוף התקופה. הוא מתעניין יותר מה יקרה לו - האם יהיה חייב לפרוש ולקבל קצבה מוקטנת? אם ידחה את הפרישה יוכל לפצות על ההפסדים? בקיצור, עבור המשקיע לא רק לתשואה יש משמעות אלא גם לתנודתיות בדרך אליה.
המשקיע הממוצע יעדיף שסטיית התקן תהיה כמה שיותר קטנה ותעיד על תנודתיות קטנה יותר. ככלל כדאי לאתר קרנות בעלות תשואה כמה שיותר גבוהה בסיכון נמוך ככל האפשר.

בדף השוואת קופות גמל אפשר לראות מדדי שארפ לתקופה של 5 שנים, ולמיין את הטבלה לפיהם. בתוך דף פרטי קרן פנסיה או קופת גמל יש מדדי ונתוני סיכון, כולל מדד שארפ. תוכלו להשוות בין דפי 4 קרנות או קופות.

למדד שארפ יש חיסרון - הוא אינו יכול להתמודד עם מצב בו התשואה שלילית ויורדת מתחת לאפס, ואז נכנסים לתמונה מדדים נוספים. באתר פנסיה נט של רשות שוק ההון מוצגות הנוסחאות המלאות לחישוב הסיכונים לפי המדדים השונים.

יתרות נכסים

השאלה החשובה היא האם קופת הגמל או קרן הפנסיה מגדילה את נכסיה לאורך זמן?
האם היא מרוויחה או מדממת כספים?

כסף נכנס על ידי הפקדות החוסכים, דמי ניהול שהם משלמים ותשואות על השקעות.
כסף יוצא כאשר החוסך מושך את כספו, מקבל קצבה או מנייד את החיסכון לחברה אחרת, או כשהשקעות מפסידות.

אתם מחפשים קרן שבה סכום הכסף הנכנס גבוה יותר מסכום הכסף היוצא בתקופה הנבדקת - אתם מחפשים צבירה חיובית, ורצוי גבוהה.
אתם מחפשים יתרת נכסים גבוהה שממשיכה לגדול לאורך זמן. הצבירה התקופתית מצטרפת ליתרת הנכסים של הקרן. יתרה חיובית שעולה לאורך זמן מראה על ניהול נכון. יתרה נמוכה, יתרה שקטנה לאורך זמן או יתרה שלילית היא סימן אזהרה.

ברור שתעדיפו קרן פנסיה שצוברת כספים עם יתרת נכסים גבוהה או קרן השתלמות או קופת גמל שמעבירים אליה כסף מקופות אחרות - כנראה שמנהלי הקרן עושים משהו נכון וחוכמת ההמונים זיהתה את זה.

הכספים שעוזבים את קרן הפנסיה, קופת הגמל או קרן ההשתלמות מתחלקים לשני סוגים: אלה שעזיבתם אינה תלויה בהתנהלות הקרן ואלה שכן.
תשלום קצבאות ומשיכת חסכונות לשימוש החוסכים או יורשיהם אינה תלויה בקרן. לעומתם, ניוד מהקרן והשקעות לא רווחיות נובעות מהתנהלות הקרן, למרות שיש גם אירועים ומשברים פיננסיים חיצוניים.
מנהלי קרן מוכשרים ידעו לאזן את ההוצאות שאינן תלויות בהם בעזרת פעולות המגדילות את הכנסות הקרן - השקעות חכמות, גיוון של חוסכים כך שיקטן הסיכוי שרבים מהם ימשכו כסף בבת אחת, פניה לקהלי יעד אמידים, במקרה של קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים גם הצהרות בריאות מורחבות שיתנו תמונה מדוייקת על הסיכוי לתשלום קצבאות נכות או שארים ויש עוד פעולות שיגדילו את הצבירות ויתרות הנכסים.

מנהלי השקעות

מי מנהל את הכסף? מה פילוסופיית ההשקעה שלו? כמה נסיון יש לו? האם הוא התמודד עם משברים ואיזה תוצאות הביא? האם יש לו אסטרטגיות יחודיות או פועל כמו כולם? האם מנהל הקרן שלך משתנה כל הזמן?

נסו למצוא כמה שיותר מידע על מנהלי ההשקעות של הקרנות שמעניינות אתכם ועל הרקורד והרקע שלהם. אם אתם מרגישים שאין לכם מספיק ניסיון כדי להעריך את הפעילות של מנהלי הקרנות, פנו למשווק פנסיוני טוב.

סיכום

המשימה של השוואת קרנות השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים ופוליסות חיסכון נראית מסובכת במבט ראשון, אבל עכשיו ראיתם איך לערוך השוואה בעזרת כמה כללים וכמה נתונים שמשפיעים על החיסכון.

בהשוואה תגלו בד"כ שמי שמשיג תשואות טובות לאורך זמן יהיה בעל מדד שארפ גבוה מאחרים, לקוחות מעבירים לקרן שלו כסף מקרנות אחרות ואיכות הניהול ומוניטין בית ההשקעות יהיו גבוהים בין ציבור המשקיעים ובין היועצים השונים.

כשמגיעים לא מוכנים לפגישה עם יועץ פיננסי או משווק פנסיוני, סביר להניח שהוא ימליץ לכם על אחד ממסלולי ההשקעה הנפוצים שהוא מכיר, שמשתלם לו למכור (ואם יש לו הנחות מיוחדות זה משתלם גם לכם) ושהוא חושב שהוא המתאים ביותר על בסיס שיחת היכרות אתכם, אבל לא תדעו מה לשאול כדי להיות רגועים שהיא אכן הטובה ביותר. אם הגעתם מוכנים תוכלו להרגיש בטוחים יותר בבחירה שלכם, וגם בהכרת הדרכים לשנות מסלול השקעה, אם תחליטו שיש צורך בכך.

בחלק השני של המדריך נבחר כמה קרנות ונבצע השוואה עם דוגמאות שיאפשרו לכם לבצע את ההשוואה עם קרנות שאתם תבחרו באופן עצמאי.

בדיקה לשיפור ביצועי קופות וקרנות

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

קבל הצעה לגמל והשתלמות

קבל הצעה משתלמת ממשווק פנסיוני
סמן עד 4 אפשרויות
קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים לקבלת הצעות ודיוור

מנהלת השקעות

בדיקה לשיפור ביצועי קופות וקרנות

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

למד על קרן השתלמות