עודכן בתאריך:
קרן כספית ובעיקר קרן כספית שקלית הן עניין שמושך תשומת לב רבה בזמן האחרון. הן מוזכרות בכל מקום. כולם קונים אותן או רוצים לקנות אותן או לפחות רוצים לדעת למה כולם מתלהבים מהן. נראה שכל הדיבור עליהן הגיע פתאום משום מקום, אבל דווקא יש סיבות טובות למה שומעים עליהן עכשיו. רמז חלקי (ניחשתם נכון): ריבית בנק ישראל גבוהה. צרפו לכך חוסר וודאות משולב בפיטורים וחל"ת ואנשים הנמצאים במצב נפשי ורגשי לא פשוט.
כאשר פתיחה מיידית של חסכונות היא תרחיש צפוי, ברור לגמרי למה אנשים מחפשים חיסכון נזיל שאפשר לפדות מיד בלי קנסות יציאה ושומר על ערך הכסף, גם כשהמדד מטפס.
אז למה דווקא כיום קרן כספית מתגלה כהשקעה סולידית ונזילה שעונה על הדרישות העיקריות: סיכון נמוך, תשואות שעוקפות את רוב הפקדונות לזמן קצר, עלות נמוכה ונזילות מלאה?
נתחיל מהמתחרה העיקרי של הקרן הכספת - פיקדון בנקאי הידוע כחיסכון הסולידי מכולם. תקופת האינפלציה ועליות הריבית שהיתה כאן הוכיחה שאפילו בתנאי ריבית גבוהה, רוב הפקדונות הבנקאיים לטווח קצר מציעים ריבית לא צמודה שאינה שומרת על ערכו המקורי של החיסכון.
כשהפיקדון הבנקאי לא עומד בציפיות, מחפשים תחליפים, ואחד הנפוצים הוא הקרן הכספית, שהיא הרבה יותר מתחליף. לקרן כספית יש תועלות גם מעבר להיותה חיסכון נזיל.
תקופות של ריבית גבוהה ומדד מזנק הן הזמן הנכון לבחינת הקרן הכספית ומה היא יכולה לתת למשקיע.
הפופולריות של קרן כספית שקלית
בשנתיים האחרונות הביקוש לקרנות כספיות זינק, ורואים אותו היטב בהיקף הסכומים שהקרנות הכספיות מנהלות. קל לראות את החפיפה בין העלייה בביקושים ובין המועד שבנק ישראל התחיל בהעלאות ריבית.
ב- 2023 הצמיחה של הקרנות הכספיות מתבטאת בגיוס של 45 מיליארד שקל והקרנות הכספיות שבחשיפה דולרית הכפילו את היקף הנכסים שלהן והגיעו לכ- 16.4 מיליארד שקל.
בתקופה כזו כולם מחפשים חיסכון נזיל השומר על ערך הכסף, ואם הוא בא עם סיכון נמוך שמרגיע את החשש מהפסדים ובעיקר את חשש מהצורך במשיכה מיידית של הכסף, ללא קשר לביצועיו - אין יותר טוב מזה.
מה זה קרן כספית
קרן כספית היא קרן נאמנות סולידית - הסולידית מכולן למעשה. הקרנות הכספיות השקליות זכו להתייחסות בחוק החל מ-2008 ומאז הן משמשות כאמצעי לשמירה על ערך הכסף. לפי הגדרתה בחוק, קרן כספית מכילה השקעות לטווח קצר בלבד - משך החיים הממוצע של הנכסים בקרן כספית הוא בטווח של עד 90 יום. הטווח הקצר נועד לשמור על יציבות הקרן על ידי מניעת תנודתיות גבוהה. קרן כספית שקלית מכילה נכסים שקליים בלבד, אך קיימות גם קרנות כספיות דולריות וקרנות כספיות אירו.
החוק מסדיר את הנכסים שקרן כספית רשאית להחזיק והם כוללים:
- אג"ח שקליות סחירות בדירוג AA ומעלה: בריבית משתנה ופדיון של חצי שנה או פחות ועד שנה.
- מזומנים.
- מק"ם.
- פקדונות בנקאיים עד 30 יום (כן, קרן כספית משקיעה בפקדונות בנקאיים, אבל לקרן הכספית יש כח מיקוח גבוה המתבטא בפקדונות גדולים שהקרן מקבלת עליהם ריבית גבוהה יותר מהריבית שכל לקוח פרטי מקבל מהבנק).
- ניירות ערך מסחריים שקליים לא סחירים בדירוג 1A לטווח של 30 יום ואם הם בעלי ריבית משתנה - עד 90 יום.
קרן כספית רשאית להחזיק נכסים במטבע אחד בלבד - זה יכול להיות שקל, דולר או אירו.
הקרן רשאית להחזיק עד 25% נכסים לא סחירים - פקדונות וניירות ערך. מכאן שרוב נכסי הקרן השקלית הם סחירים. עד 50% מנכסי הקרן יכולים להיות במזומן או בפקדונות בנקאיים, ויש גם הגבלות על החזקת נכסים שאינם צמודים.
רוב הסיכון להפסד נובע מהאג"ח שבהרכב נכסי הקרן, אך האג"ח הן גם מי שיקפיצו את התשואות. הקרנות נוטות להפחית את הסיכון על ידי בחירה באג"ח בדירוג AAA, בעוד שאר הנכסים פחות מוטים להפסדים. בדיקת התשואות בקרנות כספיות עד היום מציגות הפסדים קלים בלבד, ויש הסברים וחישובים המראים שהסיכויים להפסד על הקרן נמוכים עד לא קיימים.
קרנות כספיות שקליות מראות תשואה דומה לגובה ריבית בנק ישראל, ואלה חדשות טובות כשהריבית גבוהה, ופחות טובות כשהיא יורדת. לפי הצהרת בנק ישראל הריבית תשאר פחות או יותר ללא שינוי עד אמצע 2025, אך ברור שנסיבות שונות יכולות להשפיע על החלטות בנק ישראל.
הוראות חוק העוסקות בקרן כספית:
תקנות השקעות משותפות בנאמנות (נכסים שמותר לקנות ולהחזיק בקרן ושיעוריהם המרביים)
תקנות השקעות משותפות בנאמנות (דוח שנתי של קרן)
למי קרן כספית שקלית מתאימה?
אנשים המחפשים השקעה סולידית ונזילה. התשואה של קרן כספית שקלית (שכאמור נעה סביב גובה ריבית בנק ישראל ) מאפשרת את הגשמת המטרות הבאות:
-
שמירה על ערך הכסף במקום שישכב בעו"ש. במקרה הטוב לא תרוויחו ובמקרה הרע ערך הכסף יורד יחסית למדד.
- חיסכון נזיל לכל מטרה. הסכום שחוסכים בקרן כספית זמין לכל מה שתרצו: הוצאה מתוכננת או בלתי צפויה, שמירתו להשקעה אחרת, או לאוהבים להתכונן מראש, סכום נזיל למצב חירום או לזמנים קשים. כל זאת תוך שמירה על ערך הכסף עד שתזדקקו לו.
- גיוון תיק השקעות: הכנסת אלמנט מייצב ובסיכון נמוך לתיק ההשקעות עצמאי או מנוהל.
- חיסכון לכל טווח זמן: קרן כספית מתאימה גם לחיסכון לזמן מוגבל בזכות היציבות והתנודות המעטות.
קרן כספית לא נועדה לייצור תשואות גבוהות, לצורך זה יש מניות ומכשירים פיננסיים אחרים. קרן כספית היא השקעה סולידית מועדפת על מאוכזבי פיקדון בנקאי שמחפשים פתרון נזיל ובסיכון נמוך.
יתרונות קרן כספית שקלית
- נזילות מלאה. ניתן לפדות בכל מועד שמעוניינים.
- השקעה סולידית למחפשי סיכון נמוך - הן בזכות הרכב הנכסים (שתואר קודם), הן בזכות הפיקוח עליהן והן בזכות הגודל וניהול סכומים גבוהים. קרנות נאמנות מנהלות מיליארדי שקלים שמציבים אותן בעמדה לדרוש ריביות גבוהות מהמקובל על פקדונות בנקאיים שהם חלק מנכסי הקרן.
- תשואה: קרן כספית מציעה בממוצע תשואה גבוהה יותר מפיקדון בנקאי ובמיוחד יותר מריביות עבור פיקדון לטווח של 90 יום. בדיקת ביצועי הקרנות הכספיות החל מ-2008 (אז הן הוסדרו בחוק) מראה כי רוב הזמן תשואות הקרנות הכספיות הן חיוביות וגבוהות יותר מפקדונות.
- עלות נמוכה: דמי ניהול של קרן כספית הם בין הנמוכים שיש. בדרך כלל גם ללא עמלת קניה/מכירה.
- מיסוי נמוך עד אפסי בתקופת אינפלציה: משלמים מס ריאלי על הרווח, כלומר רק על רווחים לאחר קיזוז עליית המדד ולאחר קיזוז מול הפסדים בתיק ההשקעות.
- גמישות מלאה בהשקעה: אין הגבלה על הסכום שבוחרים להשקיע - אפשר להשקיע כל סכום, מנמוך ועד גבוה. עם זאת, יש קרנות כספיות הדורשות מינימום סכום השקעה. אם הסכום שתכננתם אינו מגיע למינימום של קרן כספית מסויימת, פשוט תקנו קרן אחרת. במילא ההבדלים ביניהן זניחים. גמישות במועד הרכישה - תקנו מתי שנוח לכם, ואם חשבתם על השקעות קבועות, תיצרו הוראת קבע לרכישת קרנות כספיות.
גמישות ההשקעה מתבטאת גם בבחירה לפזר סכומי השקעה בין מספר קרנות כספיות. באופן כללי אין הבדלים מסעירים בין הקרנות הכספיות, אך פיזור ההשקעה בין כמה קרנות מקטין עוד יותר את הסיכון.
- פיקוח: מוצר המפוקח על ידי הרשות לניירות ערך ובנוסף כל קרן כספית מפוקחת על ידי נאמן.
- שקיפות: פרסום קבוע של הרכב הנכסים בקרן מאפשר השוואת קרנות כספיות נוחה ומהירה. דירוג קרנות כספיות וקרנות נאמנות אפשר למצוא באתר מאיה של הבורסה לניירות ערך.
איך משקיעים בקרן כספית שקלית
רכישת קרן כספית היא פעולה שכל בעל חשבון השקעות ומסחר עצמאי יכול לבצע.
מי שמחזיק בתיק השקעות או חשבון מסחר בבנק או בבית השקעות, פתוחה בפניו הדרך לגוון אותו באמצעות קרנות כספיות.
חלק מהקרנות הכספיות משלמות דיבידנד בנוסף לרווח מהתשואות, וגם זה שיקול שיכול לעניין חלק מהמשקיעים.
מי שאין לו חשבון השקעות יכול לברר ולקבל הצעות לפתיחת חשבון. בהמשך המאמר מפורטות האפשרויות.
עלויות קרן כספית שקלית
- דמי ניהול: דמי ניהול של קרן כספית משתנים פעם בשנה ונעים בין 0.07% לבין 0.25%, שנחשבים לנמוכים יחסית לקרנות נאמנות אחרות. בדיקת הפער בין דמי הניהול השנתיים הגבוהים ביותר והנמוכים ביותר מראה שהוא מסתכם בכמה עשרות שקלים לשנה. לא משהו שמצדיק לפסול רכישת קרן כספית שקלית זו או אחרת, אך עדיין שיקול שמשפיע על התשואה. דמי הניהול הממוצעים עומדים על 0.13%, ומפעם לפעם אפשר למצוא מבצעים המציעים קרנות כספיות ללא דמי ניהול. יש גם דמי נאמנות של הקרן, אבל הם לא מפורסמים לציבור. בחלק מהקרנות יש דמי הוספה, עדיף לרכוש קרנות ללא דמי הוספה שלא ינגסו בתשואה.
- עמלת קניה: ברוב בתי ההשקעות והבנקים אין עמלת קניה, ואם יש זו עמלה נמוכה.
- מס רווח הון: במועד הפדיון ובמועד קבלת דיבידנד משלמים מס רווח הון ריאלי בגובה 25% מהרווח. מס ריאלי משמעותו שמקזזים את עליית המדד מתשואות הקרן הכספית ומשלמים מס רק על הרווח שנותר לאחר הקיזוז. כלומר, ככל שיש יותר אינפלציה משלמים פחות מס. למעשה, כשהאינפלציה גבוהה בהחלט קורה שלא משלמים מס. יתרון זה נעלם שהמדד יציב, יורד או משתנה קלות.
הרווחים או ההפסדים ניתנים לקיזוז מול רווחים/הפסדים אחרים בתיק ההשקעות וכך להקטין את חבות המס.
פרט לכך אין הוצאות נוספות - לא דמי משמרת ולא עמלות מכירה, וזה מצוין כי רוב הרווח נשאר אצלכם.
אם תרצו לדעת האם אתם צריכים לשלם מס על רווחי הקרן הכספית - הכנסו למחשבון המדד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הכניסו את הסכומים ואת תאריך התחלת ההשקעה ותאריך המשיכה. התוצאה שמתקבלת היא שינוי המדד שאותו תפחיתו מהרווח שעשיתם.
מתי להשקיע בקרן כספית שקלית
הקרן הכספית מראה את יתרונותיה בשני מצבים:
- בתקופות אינפלציה ועליית מדד, בזכות המס הריאלי.
- בתקופות בהן ריבית בנק ישראל גבוהה.
בתקופות אחרות וותרו עליה ואפשר לשקול מק"ם, קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון כהשקעה סולידית.
קרן כספית דולרית וקרן כספית אירו
רבים משקיעים בקרנות כספיות החשופות למט"ח וכדאי להתייחס גם אליהן ואל המאפיינים העיקריים שלהן.
קרנות כספיות דולריות או אירו הן פחות יציבות מהקרנות הכספיות השקליות, כי הן מושפעות מתנודות המט"ח מול השקל. עם זאת עדיין מדובר באפיק השקעה סולידי שיכול לגוון את תיק ההשקעות שלכם.
קרן כספית דולרית היא קרן נאמנות המשקיעה באג"ח של ממשלת ארה"ב (treasury bills). בדומה לקרן השקלית גם לה יש משך חיים ממוצע של 90 יום. הנכסים בה הם אג"ח של מדינות ארה"ב, אג"ח קונצרני בדירוג גבוה ופקדונות - כולם בדולר ארה"ב בלבד. קרן אירו משקיעה בנכסי אירו בלבד.
כמו הקרן הכספית השקלית, גם קרן כספית דולרית מראה תשואה גבוהה ככל שהריבית (הפעם בארה"ב) עולה, ותראה תשואה נמוכה עם הורדת הריבית.
הקרן הכספית הדולרית שונה בכמה מובנים מהקרן השקלית:
- עמלות גבוהות יותר.
- רמות סיכון שמשתנות בהתאם לנכסי הקרן. לא כל הקרנות הדולריות סולידיות באותה המידה וצריך לבחון את נכסי הקרן והאם רמת הסיכון תואמת את הציפיות שלכם.
למה לרכוש קרן דולרית או יורו? סיבה אחת היא השקעה גלובלית אך סולידית יחסית שמגוונת את תיק ההשקעות. סיבה נוספת - קרן דולרית (או אירו) מגנה מפני החלשות השקל.
מיסוי קרן מט"ח: משלמים עליהן מס רווח הון ריאלי של 25% והן נהנות מאותם כללי מיסוי של הקרנות השקליות. בקרן כספית נקובה דולר (בהן ערך הדולר בקרן נבדק מידי יום), מקזזים מהרווח גם את התחזקות הדולר. בקרן כספית צמודה לדולר (כלומר, ערך הדולר בקרן נבדק ביום המכירה מול ערכו ביום הקניה) אין קיזוז דומה.
השוואת קרן כספית דולרית או אירו: אם ברצונכם לרכוש קרן כספית דולרית בדקו את הרכב הנכסים והאם הוא מתאים לרמת הסיכון שתרצו, וכמובן חשוב לערוך השוואת קרנות כספיות מבחינת תשואות, עמלות ודמי ניהול.
באתר מאיה אפשר להציג דירוג קרנות כספיות ולערוך השוואת קרנות כספיות דולריות ויורו: תשואות, עמלות קניה ומכירה, נכסים ועוד.
קניית קרן כספית דולרית או יורו היא דרך חשבון ההשקעות או התיק המנוהל - בדיוק כמו קרן כספית שקלית.
אחרי שהכרנו בקצרה את הקרנות הכספיות במט"ח, נחזור לקרנות הכספיות השקליות ותכונותיהן.
קרן כספית שקלית מול פיקדון בנקאי
פיקדון בנקאי הוא מוצר סולידי, אך בעל רווח נמוך. אפילו בשנים האחרונות, בהן ריבית בנק ישראל גבוהה, הבנקים נמנעים מלתת ריבית גבוהה בפקדונות והכסף השוכב בהם נשחק. בתקופת אינפלציה, אם הפיקדון שלכם אינו צמוד למדד, תוכלו לצפות בו מאבד מערכו ולהתלבט בין הוצאתו המיידית תוך ספיגת קנס לבין משיכתו עם סיום הפיקדון, כשערכו שחוק ואתם משלמים עליו מס נומינלי שאינו מתחשב בעליית המדד. לא פלא שהבנקים הם בין המרוויחים העיקריים בתקופת המלחמה. לאורך זמן הם הדגימו דרך קלה לעשיית רווח: ריבית משתלמת רק למי שסוגר את הכסף לתקופה ארוכה.
כאן המקום להשוות בין קרן כספית ובין פיקדון בנקאי, שהמשתותף ביניהם מסתכם פחות או יותר בכך ששניהם פתרון סולידי:
|
פיקדון בנקאי
|
קרן כספית שקלית
|
רכישה
|
בחירה מבין הפקדונות בבנק בו אתם מנהלים חשבון. פתיחת הפיקדון היא דיגיטלית, טלפונית או בעזרת פקיד.
|
דרך חשבון השקעות/מסחר: עצמאי או מנוהל. בבנק או בבית השקעות.
|
נזילות
|
לא נזיל. בחלקם יש נקודות יציאה, בד"כ בריבית מופחתת.
|
נזילות מלאה
|
חלוקת דיבידנד
|
אין
|
אם בקרן יש נכסים מחלקי דיבידנד – יחולק דיבידנד
|
עלות
|
אין
|
משלמים דמי ניהול. בחלק מהקרנות יש עלויות נוספות
|
מיסוי
|
מס רווח הון התלוי בריבית הפיקדון:
-כל הריבית צמודת מדד – 25% ריאלי, בקיזוז עליית המדד.
-כל הריבית צמודת מט"ח – 25% ריאלי בקיזוז הפרשי המטבע.
-ריבית לא צמודה (כולה או חלקה) – 15% נומינלי, ללא קיזוז עליית מדד.
|
25% מס רווח הון ריאלי
|
קיזוז הפסדים מהרווחים
|
אין
|
קיים קיזוז רווחים והפסדים בתיק ההשקעות.
|
מועד תשלום המס
|
במשיכת הכסף או במועד סיום הפיקדון כאשר הכסף משתחרר אל חשבון העו"ש ויורד ממנו המס
|
במועד משיכת כסף או במועד קבלת דיבדנד.
|
הפסד
|
אין הפסדים על הקרן. הריבית עלולה להיות נמוכה יחסית לעליית המדד.
|
יכול להיות הפסד
|
תשואה
|
בהתאם לריבית הפיקדון. הריביות המוצעות נמוכות מריבית בנק ישראל
|
דומה לגובה ריבית בנק ישראל
|
משווק
|
אין
|
משווק פנסיוני
|
למה כיום שומעים על קרן כספית בלי סוף ולא שמענו עליה בעבר?
הקרן הכספית נמצאת פה מ-2008, אז מה בדיוק קרה בתקופה האחרונה שהזניק אותה לתודעה?
התשובה היא במילים "בנק ישראל העלה את הריבית". אינפלציה מקומית ועולמית ועוד כמה תהליכים תרמו להחלטה להעלות את ריבית בנק ישראל, ואחת מהתופעות הנלוות, היא עלייה בתשואה של הקרנות הכספיות. התשואה של קרן כספית שקלית דומה פחות או יותר לריבית בנק ישראל, אז כשריבית בנק ישראל עולה, גם תשואות הקרן הכספית עולות, ולהיפך. בכל השנים הנפלאות של ריבית אפס, גם הקרן הכספית הראתה תשואות נמוכות, ובצירוף דמי ניהול - היא היתה פחות מומלצת.
וכבונוס, כשהמדד עולה המס על הקרן הכספית מתמעט, מה שהופך את התקופה הנוכחית לאידאלית לקרן כספית שקלית.
קרן כספית שקלית מול קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון
כל עוד הריבית גבוהה, הקרן הכספית נותנת תשואה משתלמת יחסית לעלויות שלה, אך כשיתחילו ירידות ריבית, יגיע הזמן לחשוב על חיסכון סולידי אחר. למשל, קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון.
יותר מזה, מי שרוצה קרן כספית, ולא רוצה או לא יכול לפתוח חשבון השקעות, יכול ליהנות מכל היכולות של קרן כספית על ידי פתיחת קופת גמל להשקעה במסלול השקעה כספי(שקלי) או פוליסת חיסכון במסלול השקעה "כספי (שקלי)", ויש למהלך הזה כמה יתרונות שאין לרוכשי קרן כספית:
- אם המסלול הכספי שקלי אינו מראה תשואה טובה, קל ומהיר לשנות מסלול השקעה וזה גם בחינם. שינוי מסלול נעשה דרך האיזור האישי או בפניה טלפונית, ואין לו עלויות, עמלות, קנסות או מיסים. הפעולה תושלם תוך מספר ימים ותקבלו הודעה המעדכנת אתכם על השינוי.
לעומת זאת, אם הקרן הכספית לא משתלמת ואתם נאלצים למכור אותה - תשלמו מס על הרווח.
- ההמלצה הכללית היא לפזר את ההשקעה בין כמה קרנות כספיות - זה מה שקופת הגמל להשקעה ופוליסת החיסכון עושות ממילא עבורכם, הן משקיעות בכמה ערוצי השקעה.
- מנהלי ההשקעות של קופת הגמל או פוליסת החיסכון עושים בשבילכם את כל עבודת ההשקעה - אתם רק פותחים את החשבון, מפקידים מפעם לפעם, ואם אתם באמת יסודיים - עוקבים אחרי הביצועים ולפעמים משנים מסלול השקעה.
- לקופת גמל להשקעה ולפוליסת חיסכון יש יתרונות מס מסויימים שאין להשקעה בקרן כספית.
- קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון יכולות להעניק הלוואות בתנאים טובים לטווח של 5 שנים.
זאת בנוסף ליתרונות שקופת הגמל להשקעה ופוליסת החיסכון חולקות עם ההשקעה בקרן כספית:
- נזילות מלאה ומשיכת סכומי כסף מתי שרוצים וכמה שרוצים.
- גמישות בהפקדה, עם סכומי מינימום נמוכים ומועדי הפקדה משתנים לפי הרצון - מהפקדה חד פעמית ועד חודשית.
- מוצרים מפוקחים על ידי המדינה.
- אפשר לבחור מסלולי השקעה סולידיים הדומים להשקעה בקרן כספית ובניגוד לקרן הכספית, אפשר לשנות מסלולי השקעה לפי מצב שוק ההון.
בדף השוואת פוליסות חיסכון תוכלו לצפות בביצועי פוליסות חיסכון במסלול כספי (שקלי) ובדף קופות גמל להשקעה תוכלו לצפות בביצועים של קופות גמל להשקעה במסלול כספי (שקלי).
הנה השוואה קצרה בין קרנות כספיות ובין גמל להשקעה ופוליסות חיסכון:
|
קרן כספית שקלית
|
קופת גמל להשקעה
|
פוליסת חיסכון
|
רכישה
|
חשבון השקעות/מסחר עצמאי או מנוהל בבנק או בבית השקעות.
|
בית השקעות או חברת ביטוח, אפשר להעזר במשווק פנסיוני או סוכן ביטוח
|
חברת ביטוח, אפשר להעזר במשווק פנסיוני או סוכן ביטוח
|
נזילות
|
נזילות מלאה
|
נזילות מלאה
|
נזילות מלאה
|
חלוקת דיבידנד
|
אם בקרן יש נכסים מחלקי דיבידנד – יחולק דיבידנד
|
אין
|
אין
|
עלות
|
דמי ניהול. בחלק מהקרנות יש עלויות נוספות
|
דמי ניהול
|
דמי ניהול
|
מיסוי
|
25% מס רווח הון ריאלי
|
25% מס רווח הון ריאלי. מותר להעביר ללא עלות לקופת גמל רגילה ולקבל את הטבות המס שלה
|
25% מס רווח הון ריאלי. יש חוסכים הזכאים להטבות מס
|
קיזוז הפסדים מהרווחים
|
קיים קיזוז רווחים והפסדים בתיק ההשקעות.
|
אין
|
אין
|
מועד תשלום המס
|
במועד משיכת כסף או במועד קבלת דיבדנד.
|
מועד משיכת הכסף.
אפשר לשנות מסלול השקעה ולנייד לחברה אחרת ללא תשלום מס
|
מועד משיכת הכסף.
אפשר לשנות מסלול השקעה ללא תשלום מס
|
הפסד
|
יכול להיות הפסד
|
יכול להיות הפסד
|
יכול להיות הפסד
|
תשואה
|
לא מובטחת. נעה סביב ריבית בנק ישראל
|
לא מובטחת
|
לא מובטחת
|
משווק
|
יועץ השקעות
|
משווק פנסיוני
|
משווק פנסיוני או סוכן ביטוח
|
נכסים
|
מפורט למעלה: מק"מ, פקדונות, אג"ח AA ומעלה, מזומנים
|
במסלול כספי (שקלי):
פיקדונות, מק"מ, הלוואות ואג"ח שקליות (סחירות ושאינן סחירות), נגזרים, קרנות סל, קרנות נאמנות.
|
במסלול כספי (שקלי):
פיקדונות, מק"מ, הלוואות ואג"ח שקליות (סחירות ושאינן סחירות), נגזרים, קרנות סל, קרנות נאמנות.
|
לקריאה על קופת גמל להשקעה והטבות מס שהיא מציעה במאמר "קופת גמל להשקעה - מהי ולמי היא מתאימה".
לקריאה על פוליסת חיסכון והטבות מס לחוסכים בה במאמר "מה זו פוליסת חיסכון ולמה היא פופולרית".
קרן כספית שקלית מומלצת - איך לבחור קרן כספית
הקרנות הכספיות דומות זו לזו ברוב הפרמטרים, ולכן בדרך כלל ממליצים לבחור קרן אחת או לפזר את הסכום שתכננתם בין מספר קרנות כספיות בלי להתעמק בהבדלים הקטנים ביניהן. הטענה היא שהשוני בביצועים שלהן קטן וחבל להשקיע זמן רב על הבדלים שמתבטאים בסכומים קטנים.
אתם לא חייבים להסכים עם הטענה הזו, וכדי להיות בטוחים שבחרתם נכון, הנה כמה נקודות להשוואת קרנות כספיות:
- דמי ניהול: אמנם דמי ניהול בקרן כספית הם נמוכים, אך יש קרנות שדמי הניהול בהן נמוכים יותר, ויש מבצעים בהם תקבלו את הקרן ללא דמי ניהול. קל לאתר את הקרנות שדמי הניהול שלהן נמוכים וקל להימנע מקניית קרנות שמשלמים עליהן דמי הוספה. כך שאם רוצים השוואה מהירה ושטחית - דמי הניהול הם נקודת פתיחה טובה. רק שימו לב, דמי הניהול משתנים כל שנה וקרן כספית פופולרית תטה להעלות אותם.
- גודל הקרן: קרן גדולה המנוהלת בידי חברה וותיקה ויציבה היא בעלת סיכון נמוך יותר ויש לה את הכח לדרוש ולקבל תנאים טובים יותר בנכסים שהיא מנהלת. לעומת זאת, יש מי שמעדיפים את קלות הפעולה של קרנות קטנות יותר.
- תשואות: השוואת תשואות של קרנות כספיות לאורך שנים תראה לכם את הקרנות הכספיות שמצטיינות לאורך זמן, תוכלו גם לראות שהתשואות של כל הקרנות הכספיות השקליות די דומות. בפועל, אין דרך לחזות במדוייק את ביצועי הקרן בעתיד.
- החברה המנהלת ומנהל ההשקעות: האם זו חברה גדולה וותיקה, מה ההצלחות שלה בעבר. לגבי המנהל- מה אתם יודעים עליו ועל יכולותיו בעבר.
- נכסי הקרן: מי שמעוניין בסיכון נמוך ככל האפשר יחפש קרנות שבנכסיהן יש פחות אג"ח, לעומת מי שמעוניין להגדיל את תשואות הקרן הכספית ויחפש אחוז אג"ח גבוה יותר. גם פיזור ההשקעות בין נכסים ותחומים שונים יכול להשפיע על הבחירה בקרן.
- חלוקת דיבידנד: חלוקת דיבידנד משמעותה תשלום מס בכל מועד שהקרן מחליטה על חלוקתו, וכך נפגעת השליטה שלכם במועד תשלום המס. דיבידנד הוא טוב לקבלת כסף בלי למכור את נייר הערך, אבל בקרן כספית, שהתשואה שלה מוגבלת יחסית לניירות ערך אחרים, לשיקול הזה יש פחות משקל. בגדול, זו החלטה שלכם אם חלוקת דיבידנד היא משהו שתרצו או לא, ואם אתם לא מוטרדים מהמס ושמחים לקבל מפעם לפעם דיבידנד חפשו את הקרנות שמחלקות אותו.
באתר מאיה של הבורסה לניירות ערך תוכלו להציג דירוג קרנות כספיות שקליות ולראות את נתוני הקרנות הכספיות: גודל, תשואות עבר וגם ניתן לראות נתוני קרנות המכילות אג"ח קונצרני וכאלה שללא אג"ח קונצרני. תוכלו לבדוק אפילו האם מדובר בקרן כשרה. לחיצה על שם הקרן מציגה נתונים מלאים עליה.
בקיצור קרן כספית מומלצת מציעה דמי ניהול נמוכים, תשואות עבר יפות, פיזור נכסים שתואם את ציפיית הסיכון שלכם ומחלקת או לא מחלקת דיבידנד - תלוי מה אתם מעדיפים. מי שערך את ההשוואה יגלה שההבדלים בין קרן כספית מומלצת וקרן כספית פחות מומלצת הם קטנים וגם משתנים במשך הזמן.
אם אין לכם חשק להתעמק בהבדלים הקטנים, פשוט תפזרו את הסכום שתכננתם בין מספר קרנות כספיות דומות.
פתיחת קרן כספית
רכישת קרן כספית מתאימה למי שיש לו חשבון השקעות (בבנק או בבית השקעות) או תיק השקעות מנוהל. היא מתאימה גם למי שבכוונתו לפתוח חשבון מסחר או תיק השקעות.
אם אתם מעוניינים במידע על פתיחת חשבון מסחר קראו את המאמר "מסחר עצמאי בבורסה - מה חשוב לבדוק לפני פתיחת חשבון מסחר והשקעות", מידע על תיק מנוהל תמצאו במאמר "ניהול תיקי השקעות".
במידה ותרצו לפתוח תיק השקעות, או חשבון מסחר, יש צורך להשקיע סכומים התחלתיים של כ-15,000 ש"ח לחשבון מסחר או כ-300,00 ש"ח לתיק השקעות מנוהל.
אתם יכולים לבדוק בשאלון "שיפור השקעות" את התאמתכם לחשבון מסחר, תיק מנוהל או פתרון פיננסי אחר כמו פוליסת חיסכון או גמל להשקעה.
אם אתם מעוניינים בתיק מנוהל בהשקעה נמוכה יותר - לבית ההשקעות "מיטב" יש הצעה מיוחדת לפתיחת תיק השקעות מנוהל דיגיטלי בהשקעה של 25,000 ש"ח בלבד, תוכלו לבדוק את הפרטים במיטב ניהול תיקים.
אם אתם מעדיפים את הגמישות שבשינוי מסלולי השקעה ללא עלות, אתם יכולים להתרשם מהביצועים של קופות גמל להשקעה בדף השוואת קופות גמל להשקעה או לבדוק השוואת פוליסות חיסכון ולבחור את האופציה המועדפת עליכם.
אם הכסף שלכם נח כרגע בעו"ש ומפסיד תשואות מידי יום - הכי טוב שתקבלו החלטה בהקדם, והכסף יוכל להתחיל לעבוד בשבילכם.