עודכן בתאריך:
כל הזמן שומעים שקרן השתלמות היא החיסכון הטוב ביותר ושקופת גמל להשקעה היא החיסכון הגמיש והנזיל ביותר לכל מטרה. כשהשיחה מגיעה לנושא, מישהו יזכיר את הטבות המס היחודיות לקרן השתלמות שהופכות אותה לחיסכון המשתלם ביותר מול אפיקי חיסכון או השקעה אחרים או תעלה התלונה על כך שלא ניתן לחסוך בקופת גמל להשקעה סכום גבוה יותר.
ועדיין, לא כל קרנות ההשתלמות וקופות הגמל מגיעות לאותם ביצועים והישגים, אותם תמדדו כמובן באמצעות התשואות שהשיגו במשך השנים ומתפרסמות באופן קבוע.
תשואות של קרנות השתלמות ושל קופות גמל צריך למדוד לאורך זמן, לפחות 5 שנים. רק כך יודעים אם מנהל ההשקעות אכן טוב, ומנטרלים את ההשפעה של אירועים זמניים המשפיעים על שוק ההון. חשוב למדוד את התשואות בהשוואה למוצרים דומים ובמסלול דומה. כך תדעו אם קרן ההשתלמות כלשהי במסלול "כללי" טובה יותר או פחות מקרנות השתלמות במסלול דומה שבניהול חברות אחרות, או אם קופת הגמל שבחרתם לנהל במסלול לפי גיל אכן מראה את התשואות הגבוהות מבין כל קופות הגמל במסלול הגיל שלכם (אם אתם בני 40, בדקו את המסלולים הנקראים "עד 50", "בני 50 ומטה" ווריאציות דומות. חשוב להשוות רק למסלול הגיל שלכם, או למסלולים בעלי אחוז מניות דומה למסלול שלכם, כי ההשקעות הופכות לסולידיות יותר שהמסלול מיועד לגיל מבוגר יותר).
היי, אל תשכחו את הילדים, בחרו לחסוך עבורם בתוכנית "חיסכון לכל ילד" רק בקופת גמל המראה תשואות יפות.
בדקו את עצמכם בשאלון קצר על קרנות ההשתלמות וקופות הגמל שלכם (או אלה שרציתם):
1. האם קרן ההשתלמות שלכם נמצאת בין 5 קרנות ההשתלמות בעלות התשואות המשתלמות ביותר ב-5 השנים האחרונות?
הכנסו לדף השוואת קרנות השתלמות. אתם יכולים לבדוק את כל קרנות ההשתלמות או לבחור התמחות אחת שמעניינת אתכם ואז לחצו על עמודת תשואה ל-5 שנים כדי למיין לפיה. לחיצה ראשונה ממיינת מהנמוך לגבוה ולחיצה נוספת תמיין מהתשואה הגבוהה לנמוכה (אפשר למיין לפי כל עמודה שתרצו).
התוצאה תראה כך, ממויינת לפי תשואה מהגבוהה לנמוכה:
איפה קרן ההשתלמות שלכם? מובילה בתשואות או משתרכת?
אם כך אולי הצלחתם יותר עם תשואות קופת הגמל המיועדת לתקופת הפרישה ובחרתם אחת מ-5 הראשונות?
הן נמצאות בדף השוואת קופות גמל, גם כאן אפשר לבדוק את כולן או להתמקד בהתמחות אחת. והמיון הוא בלחיצה על עמודת התשואות ל-5 שנים - לחיצה אחת מנמוך לגבוה ולחיצה נוספת למיון מתשואה גבוהה לנמוכה.
כך הדף יראה:
בדיקת קרנות ההשתלמות הנמצאות בתחתית טבלת התשואות מראה בעיקר קרנות במסלול התמחות של אג"ח ממשלות:
אאוצ'. מקווים שאתם לא שם. אפשר ממש להתבלבל בין התשואה לבין אחוז דמי הניהול.
כמעט כל שיאניות תשואות קרנות ההשתלמות וקופות הגמל הן במסלולים מנייתיים שהם מסוכנים יותר, ויכול להיות שאתם לא ממש חובבי סיכון, או שאתם יודעים שתרצו להשתמש בכסף בקרוב ומנסים להימנע מתנודתיות ברווחים.
אם זה המצב, בדקו את ביצועי התשואות בקרנות השתלמות (או קופות גמל) בהתמחויות ברמת סיכון נמוכה יותר - בשדה התמחות בחרו התמחויות סולידיות: כללי, אג"ח, תלוי גיל, עוקב מדדי אג"ח או שאולי תרצו להתרשם מהתמחויות שבהן אחוזי המניות (והסיכון) גבוהים יותר.
אם תשואות קרן ההשתלמות או קופות הגמל שלכם נמוכות מהתשואות שהשיגו מוצרים אחרים באותו מסלול התמחות זה הזמן לערוך שינוי.
תוכלו לעבור למסלול השקעה רווחי יותר, או שתוכלו לשמור על מסלול ההתמחות המועדף עליכם, ולהעביר את הכסף לקרן השתלמות או קופת גמל המנוהלת טוב יותר ומראה תשואות גבוהות יותר לאורך זמן.
2. מה גובה דמי הניהול שלכם? פחות או יותר מהממוצע שגובים משאר עמיתי קרן ההשתלמות או קופת הגמל שלכם?
אם אתם לא בטוחים, בדקו בדוח האחרון שהחברה המנהלת שלחה אליכם, או הכנסו לאיזור האישי באתר האינטרנט או באפליקציה ותבדקו.
גובה דמי הניהול תלוי בסכום הכסף שאתם מנהלים (ככל שהוא גדול תקבלו דמי ניהול טובים יותר) וביכולת ההתמקחות שלכם או של מקום העבודה או ארגון העובדים שכבר ניהלו עבורכם את המשא ומתן על דמי הניהול לקרן השתלמות או קופת גמל.
טבלת דמי הניהול חושפת שקרנות השתלמות של קבוצות מיוחדות כמו מורים וגננות גובות את דמי הניהול הנמוכים ביותר. זה פחות רלוונטי לכלל האוכלוסיה, כך שנדלג עליהן ונגיע לקרנות שנועדו לכולם.
האם זה דומה לדמי הניהול שאתם משלמים?
מצד שני אתם רואים בטבלה, שליד דמי הניהול הנמוכים מוצגות תשואות לא מזהירות, ושלאו דווקא הייתם רוצים בשביל החיסכון שלכם. כך שאם ביצועי קרן ההשתלמות שלכם מראים תשואה גבוהה יותר, אל תמהרו לעזוב אותה.
נעבור לדמי ניהול בקופות גמל: בדיקת דמי הניהול בקופות גמל המיועדות לפנסיה מראות בחמישיה הפותחת (בלי לכלול ארגוני עובדים וקופות בניהול אישי) בעיקר קופות גמל במסלול לפי גיל, אבל גם כאן, אלה לא שיאניות התשואות:
מומלץ מאד שתבדקו האם אתם משלמים יותר או פחות ממוצע דמי הניהול שהחברה המנהלת שלכם גובה עבור מוצר זה. בדוחות התקופתיים רשומים גם דמי הניהול שלכם וגם דמי הניהול הממוצעים למוצר. את הדוחות האחרונים תמצאו באיזור האישי באתר האינטרנט של החברה המנהלת או באפליקציה שלה.
קרנות ההשתלמות וקופות הגמל שעומדות בראש טבלת התשואות גובות דמי ניהול שאינם הכי נמוכים אך התוצאה הסופית משתלמת לחוסך. כמובן שתמיד אפשר לערוך שיחה על הורדת דמי ניהול עם נציגי החברה המנהלת, או לעבור לקרן השתלמות או קופת גמל אחרת שתציע דמי ניהול נמוכים יותר לצד תשואות גבוהות.
אם בקרן ההשתלמות או בקופת הגמל שלכם יש מקום לשיפור גם בתשואות וגם בדמי הניהול, כדאי שתמצאו אחת עם ביצועים טובים יותר ותעברו אליה.
המסקנה החשובה ביותר היא שחובה עלינו לעקוב אחר תשואות קרנות ההשתלמות וקופות הגמל, כי הרווח שלנו תלוי בכך שנזהה מוקדם ככל האפשר האם הקרן נכשלת בביצועים.
אם אתם רוצים לשמור על תשואות בשליש העליון של טבלאות הביצועים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות ולוודא שאתם בחרתם בקרן הנכונה הקפידו לעבור על הנקודות הבאות:
- כדאי להשוות את תשואות קרנות ההשתלמות וקופות הגמל לקופות מתחרות באותו אפיק השקעה - קרנות מנייתיות תשוו מול קרנות מנייתיות אחרות, קופות במסלול כללי להשוות לקופות במסלול כללי אחרות. כדאי גם לבדוק התמחויות רווחיות יותר ולשקול מעבר למסלול התמחות שיגדיל את הרווח.
- כדאי להשוות תשואות שהתקבלו בקרנות ההשתלמות וקופות הגמל לטווח בינוני ורצוי לטווח ארוך - לא להתרגש בשינוי תשואות למעלה או למטה בטווחים של שנה, יש להם משמעות נמוכה שנעלמת עם הזמן.
- כדאי להשוות את דמי הניהול שתקבלו בכל אחת מהקרנות שאתן משווים ולא לשכוח להשוות מול דמי ניהול באותה קטגוריית התמחות או מסלול השקעה (ולזכור שככל שהסכום בקופת הגמל גדול, כך אחוז דמי הניהול אמור לרדת).
- חשוב מאוד להתחשב בשילוב של תשואות גבוהות בקטגוריה מול דמי הניהול - המטרה שלכם לבחור במנהל השקעות שייתן לכם את הקרן או הקופה עם התשואה הגבוהה ביותר בדמי הניהול הנמוכים ביותר.
מומלץ בחום לכל אדם המעוניין להשיג את המירב מהסכומים שהפקיד, לבחון את ההשקעות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות עם בעל רישיון פנסיוני או מתכנן פיננסי שכפוף לרגולציית משרד האוצר ועובד עם כמה שיותר בתי השקעות וחברות ביטוח. המתכנן הפיננסי יערוך אתכם בדיקת קופות גמל וקרנות השתלמות וימנף את היכולת שלכם לקבל את התנאים הטובים ביותר! לא להזניח! במיוחד לחוסכים שצברו בקופות סכומים של מעל 100,000 ש״ח.
היכולת לקבל יותר מקרן השתלמות או מקופת גמל נמצאת כאן בידיים שלכם.
שאלות ותשובות על תהליך בדיקת שיפור ביצועים
1. האם בדיקת קופות גמל או קרנות השתלמות עולה כסף?
הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות כלשהיא.
2. מי עוזר לי לבדוק את האפשרות לשיפור תנאים ותשואות?
מתכנן פיננסי פנסיוני הפועל תחת רגולציה של משרד האוצר ועובד מול כל בתי ההשקעות וחברות הביטוח. לאחר עריכת בדיקה מקיפה של קופות גמל או קרנות השתלמות הוא מסוגל למנף את גודלו ולהשיג תנאים מעולים לגולשי סופרמרקר ועל כן מומלץ על ידינו.
3. כמה זמן הבדיקה לוקחת?
כן, בדיקה ראשונית אונליין אורכת בממוצע כ 2 דקות.
המידע יעובד בידי המתכנן הפיננסי ויעזור לו באיתור קרן ההשתלמות או קופת הגמל המתאימה לך מבחינת הרכב ההשקעות ורמת הסיכון. משך הבדיקה הראשונית אצל המתכנן הפיננסי משתנה לפי נתוניו האישיים של כל אדם.