עודכן בינואר 2024
פנסיה חובה לשכירים ולעצמאים היא עובדה קיימת. חובת הפקדה לקרן פנסיה עבור שכירים מוטלת על המעסיקים משנת 2008 ומ-2017 יש גם חובת פנסיה לעצמאים.
החוק קובע את שיעורי הפרשה לחיסכון פנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים) וכן את סכומי ההפקדה הזכאים להטבות מס מסוגים שונים. לעצמאים נקבעו סכומי הפקדות ותקרות להטבות מס שונות מאלה שנקבעו לשכירים.
המאמר עוסק ב-3 סוגי סכומים:
א. סכומי הפקדה לפי חוק פנסיה חובה - אלה סכומי המינימום שחייבים להפקיד ושאסור להפקיד פחות מהם.
ב. סכומי תקרת הטבת מס - הסכום המקסימלי שניתן להפקיד לקרן פנסיה ולקבל עבורו הטבת מס. כדאי לדעת שתקבלו הטבת מס גם בהפקדה לקופת גמל על שם בן הזוג או של הילדים שמעל גיל 18 ולא רק על שמכם, וזו דרך לגיטימית להפקיד לפנסיה סכום גבוה יותר מתקרת ההטבה ועדיין לקבל הטבת מס. זאת חלופה טובה למי שרוצה להפקיד לפנסיה יותר מהסכום שעליו הוא יכול לקבל הטבת מס.
ג. תקרת ההפקדה לקרן פנסיה מקיפה - סכום המקסימום שמותר להפקיד לקרן פנסיה גבוה מהסכום עליו ניתן לקבל הטבת מס, אך גם הוא מוגבל ואי אפשר להפקיד לקרן פנסיה מקיפה יותר מתקרת ההפקדות שנקבעה. מי שמעוניין בהפקדות נוספות לפנסיה צריך לבחור בסוג חיסכון אחר.
המדינה מבינה שכסף לפנסיה יורד מסכום המחיה החודשי, ולכן סכומי החובה הם נמוכים יחסית. אך היא מקווה לעודד את ההפרשה לפנסיה על ידי מתן הטבות מס על סכומי הפקדה גבוהים יותר מסכומי החובה. מצד שני, הפנסיה יוצרת עלויות למדינה וזו הסיבה שהיא מגבילה את סכום המקסימום להפקדה.
נתחיל בכמה מפקידים שכירים לפי חוק פנסיה חובה, והטבות המס עבורם, לאחר מכן הפקדות והטבות מס לעצמאים ובסוף מידע משותף לשכירים ולעצמאים.
חוק פנסיה חובה - מהי חובת הפרשה לפנסיה לשכירים
חובת הפרשה לפנסיה לשכירים התחילה עם צו הרחבה לביטוח פנסיוני שזכה לכינוי "חוק פנסיה חובה" מ-2008, שמחייב כל מעסיק להפקיד הפקדות לפנסיה לעובדיו. החוק העלה את ההפקדות לפנסיה עבור שכירים בהדרגה במשך השנים, עד לגובה המירבי שחל החל מ-2018. בדקו לפי הטבלאות האם המעסיק שלכם עמד בחובת ההפקדה שלו לאורך כל שנות עבודתכם.
החל מ- 1.1.18 : מקסימום ההפקדות לפנסיה עומד על 22.83% מהשכר (7%+7.5%+8.33%=22.83%) והמינימום עומד על 18.5%.
הפרשות מעסיק |
הפרשות עובד |
הפרשות מעסיק לפיצויים |
מינימום 6.5%. מקסימום 7.5% |
מינימום 6%. מקסימום 7% |
מינימום 6%. מקסימום 8.33% |
לפני 2018, סכומי ההפקדה לפנסיה לשכירים השתנו והתעדכנו כמה פעמים:
מ- 2014 ועד לתחילת צו ההרחבה במאי 2016 הסכומים עמדו על:
הפרשות מעסיק |
הפרשות עובד |
הפרשות מעסיק לפיצויים |
6.5% |
6% |
17.5% |
אחרי צו ההרחבה:
א. החל מ- 1.7.16:
הפרשות מעסיק |
הפרשות עובד |
הפרשות מעסיק לפיצויים |
6.25% |
5.75% |
6% |
ב. החל מ- 1.1.17:
הפרשות מעסיק |
הפרשות עובד |
הפרשות מעסיק לפיצויים |
6.5% |
6% |
6% |
עוד כלל שחשוב לזכור הוא שהמדינה מגבילה את הסכום שניתן להפקיד לקרן פנסיה, אם המשכורת שלכם גבוהה, אי אפשר להפקיד סכומים על כל המשכורת. חישוב המקסימום שמותר להפקיד מתואר בהמשך.
מהן זכויות שכיר במסגרת חוק פנסיה חובה:
א. זכות לבחור את סוכן הביטוח שלכם. אינכם מוגבלים לסוכן הביטוח שהמעסיק מציע.
ב. הזכות לבחור סוג חיסכון פנסיוני: לאן תרצו להפקיד- קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים (שכיום המדינה הטילה הגבלות על ההצטרפות אליו בשל ההבנה שמדובר במוצר יקר ופחות יעיל), או צירוף שלהם. הסוכן שלכם יסביר לכם את משמעות ההפקדה לכל מוצר ואיך לחלק את הסכומים ביניהם. אם בוחרים בקופת גמל, הפקדות המעסיק צריכות לכלול גם כיסוי לביטוח אבדן כושר עבודה (בביטוח מנהלים ובקרן פנסיה קיים כיסוי ביטוחי).
ג. הזכות לבחור את קרן הפנסיה או קופת הגמל אליה תרצו להפקיד ובחירת מסלול השקעה. תוכלו לערוך השוואת תשואות ודמי ניהול בקרנות פנסיה בדף "השוואת קרנות פנסיה". בקרן פנסיה זכותכם לבחור גם מסלול ביטוח.
אם העדפתם לא להתלבט, המדינה יצרה מסלולים אוטומטיים שאליהם תופנו - קרנות פנסיה ברירת מחדל , מסלול השקעה תלוי גיל ומסלול ביטוח אוטומטי. גם לחוסר בחירה יש השלכות ועלויות, כמו מוצר שאינו מתאים למצבכם המשפחתי או הפיננסי או שאינו נותן את התשואה שיכולתם לקבל. אבל ככה זה עם מסלולים אוטומטים, הם מנסים לתת מענה לכלל הציבור ולא נכנסים לפרטים אישיים.
מתי מעסיק חייב לשלם פנסיה לעובדים?
בקיצור - כמעט תמיד, ובכלל לא משנה אם הם אזרחי המדינה או לא, עובדים במשרה חלקית או במשמרות. אבל יש כמה מקרים בהם הוא אינו חייב:
- תשלום לפנסיה תלוי בגיל העובד: המעסיק חייב להפקיד לפנסיה לכל עובד מגיל 21 ועובדת מגיל 20 . מה זה אומר? זה אומר שבני נוער ועובדים צעירים לא יקבלו הפקדות לפנסיה. למרות שאם המעביד רוצה, הוא יכול. עד מתי המעסיק חייב להפקיד לפנסיה? בעיקרון עד שהעובד פורש לגמלאות ומתחיל לקבל קצבה מקרן הפנסיה, יש עוד כמה מקרי קצה, אבל הרעיון הוא שמהגיל בו מתחילים לעבוד ועד הפרישה, אתם אמורים להיות מכוסים.
- האם לעובד יש חיסכון פנסיוני שהוא מפקיד אליו: עובד חדש שכבר חסך לפנסיה כשכיר או כעצמאי ויש לו חיסכון פנסיוני בקרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים, יקבל במקום העבודה החדש המשכיות של ההפקדות לפנסיה. המעסיק יכול לדחות את ההפקדות עד 3 חודשים מתחילת העבודה של העובד, אך אז יצטרך להפריש עבורו גם רטרואקטיבית על החודשים בהם לא הפקיד. כיום, המקרה היחיד בו המעסיק לא חייב להפקיד לפנסיה עבור עובד חדש הוא כאשר לעובד אין חיסכון פנסיוני כלשהו. זה קורה בעיקר עם אנשים שנכנסים לראשונה למעגל העבודה בישראל, כמו צעירים בעבודתם הראשונה או עולים חדשים, אנשים שלא עבדו בעבודה מסודרת ורשמית וכד'. במקרה שאין חיסכון פנסיוני, המעסיק חייב להתחיל בהפקדות רק 6 חודשים לאחר קבלתו של העובד לעבודה.
- במקרים בהם המעסיק לא חייב לשלם משכורת לעובד: הדוגמאות הנפוצות הן חל"ת או חופשת לידה ארוכה יותר מהתקופה בה העובדת מקבלת דמי לידה. במקרים האלה גם המעסיק לא משלם וגם המדינה (דרך ביטוח לאומי) לא מעניקה לעובד תשלום. מצד שני המעסיק חייב להמשיך ולהפקיד לפנסיה בתקופות של חופשה שנתית בתשלום, חופשת לידה בה מקבלים דמי לידה מביטוח לאומי, מילואים או ימי מחלה.
יש מקומות עבודה בהם מפקידים לפנסיה גם במקרים בהם אין חובה כזו. אם מצאתם מקום כזה - זכיתם.
עד כאן לגבי כללי פנסיה חובה לשכירים והפקדות המינימום עבור שכירים, מכאן תמצאו את הכללים העוסקים בסכומי ההפקדה המקסימלים והטבות המס שניתן לקבל עבורם.
מה תקרת ההפקדה בקרן פנסיה ב-2024
חוק פנסיה חובה מגביל את הסכומים החודשיים שהמדינה מרשה להפקיד בקרן פנסיה: תקרת ההפקדה לקרן פנסיה נקבעה ל- 20.5% מפעמיים תקרת השכר הממוצע במשק. כלומר, זה הסכום החודשי שמעבר לו לא ניתן להפקיד לקרן פנסיה מקיפה. אצל שכירים סכום זה כולל את הפרשות המעסיק, הפרשות העובד והפרשות לפיצויים.
השכר הממוצע נקבע על ידי ביטוח לאומי ב-1 בינואר של כל שנה. סע' 2 לחוק ביטוח לאומי קבע בשנת 2024 שכר ממוצע שגובהו 12,536 ש"ח.
ב- 2024 נכפיל השכר הממוצע שהוא 12,536 ש"ח לחודש ונקבל 25,072 ש"ח. נבדוק כמה זה 20.5% מתוכם ונקבל 5,139.76 ש"ח. תקרת ההפקדה ב- 2024 היא 5,140 ש"ח לחודש. סכום כל ההפרשות לקרן פנסיה מקיפה: הפרשות המעסיק + ההפרשות לפיצויים + הפרשות העובד לא יעלו על 5,140 ש"ח לחודש. הפרשות מעבר לתקרת הפקדה חודשית זו יועברו אוטומטית לקרן פנסיה משלימה המנוהלת על ידי הגוף הפיננסי שמנהל את הפנסיה שלכם, ולא ינתנו עליהן הטבות מס בעת ההפקדה. חסרונות של קרן פנסיה משלימה: היא נפתחת באופן אוטומטי ואם לא עקבתם אחרי המכתבים וההודעות יכול להיות שאתם לא תהיו מודעים לקיומה, לסכומים שנחסכו בה, לדמי הניהול בה (שיכולים להיות גבוהים יותר מאשר בקרן הפנסיה המקיפה שלכם) או לתשואות שהיא עושה. עדיף שאתם תבחרו את דרך החיסכון הרצויה ושתנאיה הוגנים לסכומים העודפים שהופקדו עבורכם לזמן הפרישה. תוכלו לבחור קופת גמל, או קרן פנסיה משלימה. אם תרצו לדעת עוד על מאפייני קרן פנסיה ואיך לבחור אותה, אפשר לקרוא על כך ב"מהי קרן פנסיה".
דוגמאות לתקרת הפקדה חודשית בסך 5,139.76 ש"ח:
- אם מפרישים 22.83% (המקסימום האפשרי) מהמשכורת ניתן לבטח עד שכר של 22,514 ש"ח לחודש
- אם מפרישים 18.50% (המינימום האפשרי) ניתן לבטח עד שכר של 27,784 ש"ח.
מכך יוצא שעל משכורת חודשית של 25,000 ש"ח, ניתן להפריש עד 20.5% מהשכר.
את שאר ההפקדות על המשכורת ניתן להעביר לחיסכון פנסיוני שאינו קרן פנסיה מקיפה.
אבל, מי שיפקיד את מלוא סכום ההפקדה המותר לא יקבל הטבת מס על כולו. הטבת מס ניתנת על סכומי הפקדה נמוכים יותר.
הטבות מס לשכיר על הפקדה לקרן פנסיה ב-2024
על הפקדת כספים לקרן פנסיה, המדינה מעניקה הטבות מס הכנסה. הטבות מס אלה ניתנות רק עד לתקרת ההפקדה שנקבעה בסעיף 45א וסעיף 47 לפקודת מס הכנסה.
הטבת זיכוי מס הכנסה לשכיר במסגרת תלוש השכר
בתלוש המשכורת תראו את ההפקדות מהשכר שלכם לפנסיה ומהמעסיק לפנסיה ופיצויים. על החלק שמופקד מתוך השכר שלכם מקבלים הטבת זיכוי מס הכנסה בסך 35%: ההטבה ניתנת ב-2024 עד משכורת בסך 9,700 ש"ח לחודש. ממנה ניתן להפריש עד 7% לקרן פנסיה. כלומר: הטבת המס ניתנת בשנת 2024 על הפקדות עובד עד 679 ש"ח בחודש (7% מתוך 9,700 ש"ח). הגובה המקסימלי של הטבת המס הוא 238 ש"ח לחודש (35% מתוך 679 ש"ח הם 238 ש"ח לחודש) המסתכמים בהחזר מס עד 2,852 ש"ח לשנה.
דוגמא:
ממשכורת של 15,000 ש"ח לא ניתן לקבל הטבת מס על כל 7% כי הם מסתכמים ב-1,050 ש"ח. הטבת המס תנתן על 679 ש"ח.
אתם לא צריכים לעשות כלום כדי לקבל את הטבת המס הזו, היא נעשית במסגרת חישוב המשכורת שלכם וניתן לראות אותה בתלוש החודשי ובטופס 106 שמקבלים פעם בשנה.
הטבת מס לשכיר על הפקדה עצמאית
הטבת מס לפי סע' 45א וסע' 47 לפקודת מס הכנסה תנתן למי שמפקיד לחיסכון פנסיוני, כמו קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים:
- שכירים יקבלו הטבת מס על הפקדה עצמאית מתוך החלק במשכורת שאינו "שכר מבוטח". "שכר לא מבוטח" הוא חלק מהמשכורת שלא מפקידים ממנו לקרן פנסיה או לקופת גמל. "שכר מבוטח" כולל את שכר הבסיס, תוספות שכר על וותק, מקצועיות ותוספות אחרות וכן עמלות מכירה אישיות של העובד. עם זאת המשכורת המבוטחת אינה כוללת החזרי הוצאות, שעות נוספות, משכורת 13 ובונוסים ועוד כל מיני תשלומים נלווים המגדילים את הנטו של העובד. לפעמים פשוט מוגדר בחוזה העבודה שרק 75% מהשכר הם שכר מבוטח. לדוגמא: מתוך משכורת של 20,000 ש"ח, יערכו הפקדות לקרן פנסיה וקופת גמל רק על 15,000 ש"ח ושאר 5,000 הש"ח אינם מבוטחים.
- שכיר שיש לו משכורת נוספת כעצמאי זכאי להפקיד לפנסיה מתוך שכרו כעצמאי.
היתרון בהפקדות אלה הוא הגדלת החיסכון לתקופת הפרישה ובמקביל חלקו חוזר אליכם בעזרת הטבת המס ולכן ההשפעה על הנטו אינה גבוהה.
תקרת ההפקדה לפי סעיף 47 משתנה לפי ההגדרה האם אתם נחשבים ל"עמית מוטב" או לא.
"עמית מוטב" הוא מי שהפקיד לחיסכון פנסיוני לפחות 16% מהשכר הממוצע במשק. כשמדובר בשכיר הכוונה להפקדה מהשכר המבוטח, כולל הפקדות כל המעביד לתגמולים ופיצויים.
בשנת 2024 מדובר בהפקדה שנתית של 24,069 ש"ח שמתחלקים ל- 2,006 ש"ח לחודש.
- "עמית מוטב" : שכיר יוכל להפקיד עד 16% מהשכר הלא מבוטח. הטבת המס מתחלקת בין 5% זיכוי מס (הקטנת המס) ו- 11% ניכוי מס (הקטנת ההכנסה החייבת במס ב-11%. הקטנה כזו יכולה להוריד את מדרגת המס הנדרשת מכם). הטבת מס על המשכורת הלא מבוטחת מוגבלת עד 9,700 ש"ח לחודש. כלומר, תוכלו להפקיד עד 16% מתוך 9,700 ש"ח שמסתכמים ב- 1,552 ש"ח לחודש, בנוסף למה שהפקדתם על המשכורת המבוטחת. לדוגמא: אם הפקדתם את המקסימום האפשרי הטבת המס תהיה: לזיכוי שהוא 5% מ- 9,700 ש"ח המסתכמים ב-485 ש"ח לחודש, תקבלו בחזרה זיכוי בסך 35% מסכום זה המסתכם בסכום שנתי של 2,037 ש"ח.
לניכוי של 11% אפשר להעביר עד 1,067 ש"ח מידי חודש, והם ירדו מההכנסה שלכם. לדוגמא, מי שמרוויח 25,000 ש"ח יחשב כאילו הרוויח רק 23,933 ש"ח, ולפי סכום זה יחשבו את מדרגת המס ואת סכום המס.
- עמית שאינו עמית מוטב: יוכל להפקיד רק 10% מהשכר הלא מבוטח, כשהוא מתחלק בין 5% לזיכוי מס ו- 5% לניכוי מס.
- ההטבה של ניכוי מס תנתן רק למי שהמשכורת המבוטחת שלו נמוכה מ- 24,250 ש"ח (ב- 2024). אם מקום העבודה מפריש עבורכם על סכום משכורת גבוה מ- 24,250 ש"ח תוכלו להפקיד מהמשכורת הלא מבוטחת רק 5% עבור זיכוי מס.
בדרך כלל כדי לקבל את הטבת מס על הפקדות עבור משכורת לא מבוטחת שהופקדה עצמאית ולא באמצעות מקום העבודה, תצטרכו להגיש למס הכנסה דוח שנתי בו תפרטו את ההפקדות שביצעתם. קיימת גם דרך אחרת והיא הפקדה דרך מקום העבודה. אם אחראי השכר מסכים לבצע את ההפקדה יחד עם ההפקדות עבור המשכורת המבוטחת, הוא גם ידווח על ההפקדה למס הכנסה ותקבלו את הטבת המס ללא צורך בדוח שנתי.
הטבת מס רווח הון על משיכת כספי פנסיה לשכירים
הטבת מס רווח הון ניתנת על כל הסכום המופרש לפנסיה, ושניתן בקצבה חודשית לאחר גיל פרישה. אין הגבלות או תקרות להטבה זו, שכן המדינה מעוניינת לעודד את משיכת כספי הפנסיה כקצבה חודשית.
סכומי חובה בהפרשות לפנסיה לעצמאים ב- 2024
חובת הפקדה לקרן פנסיה לעצמאים החלה רק ב- 1.1.17 ושיעורי ההפקדה נגזרים מהשכר הממוצע במשק, ומשתנים אתו מידי שנה. ב- 2024 נקבע שכר ממוצע של 12,536 ש"ח לחודש.
שיעורי ההפקדה ב- 2024 עומדים על:
מי שמרוויח עד 6,268 ש"ח לחודש (שהם מחצית השכר הממוצע במשק, כפי שנקבע על ידי ביטוח לאומי ב- 1.1.23) חייב להפקיד 4.45% מההכנסה החודשית, כלומר עד 279 ש"ח לחודש.
על סכומים מעבר ל- 6,268 ועד 12,536 ש"ח לחודש יש לשלם עוד 12.55% מההכנסה החודשית, כלומר עד 787 ש"ח נוספים לחודש.
אין חובת הפקדה מעבר לסכומים אלה, ולכן חובת ההפקדה המקסימלית לעצמאים עומדת על 1,066 ש"ח לחודש המצטברים ל- 12,788 ש"ח לשנה : 279+787 =1,066 .
מותר להפקיד סכומי כסף נוספים לפנסיה מעבר למינימום הקבוע בחוק ועד לתקרה שנקבעה בו.
איך מחשבים כמה הרוויח עצמאי: בודקים את הרווח השנתי פחות ההוצאות המותרות לניכוי מס הכנסה.
חובת ההפקדה לקרן פנסיה לוותה בשינוי הסכום שחייבים לשלם לביטוח לאומי.
פירוט על כלל חובות וזכויות פנסיה לעצמאים ושינוי סכומי ביטוח לאומי ניתן לקרוא במאמר "פנסיה חובה לעצמאים – מי חייב להפקיד וכמה בשנת 2024"
הטבות מס לעצמאי ב-2024 על הפקדה לקרן פנסיה
החוק מעודד עצמאים להפקיד מעבר לסכום החובה שתואר למעלה. עידוד זה בא לידי ביטוי בהטבת מס הכנסה על הפקדות לקרן פנסיה עד 16.5% מהשכר של העצמאי, כל עוד הוא אינו עובר את תקרת ההכנסה השנתית שב- 2024 עומדת על 232,800 ש"ח. לכלל הזה יש כמה תנאים:
1. תקרת ההכנסה הזו היא רק למי שמוגדר כ"עמית מוטב", כלומר, מי שהפריש לפנסיה לפחות 16% מהשכר הממוצע במשק (על מרבית ההפקדה תקבלו הטבת מס). מי שהפריש פחות, תקרת ההכנסות שלו לצורך הטבת מס נמוכה יותר.
2. אם יש לעצמאי הטבת מס מסוג "הוצאה מוכרת" על ביטוח אבדן כושר עבודה, הטבת המס על הפקדה לקרן פנסיה עומדת רק על 16% מהשכר.
אפשר לקרוא על הטבות מס לעצמאי בפירוט במאמר "פנסיה חובה לעצמאים."
16.5% של הטבת מס הכנסה מתחלקות כך:
- 5.5% זיכוי מס: בשנת 2024 הסכום להפרשה עומד על תקרה שנתית של 12,804 ש"ח לשנה. זיכוי מס הוא בגובה 35% מהסכום שתפרישו. אם הפרשתם לזיכוי מס 10,000 ש"ח, הזיכוי עומד על 3,500 ש"ח. אם הפרשתם את מלוא ה- 12,804 ש"ח, הזיכוי יעמוד על 4,481 ש"ח.
אם ניצלתם הטבת מס על רכישת ביטוח אובדן כושר עבודה, תוכלו תקבלו הטבת זיכוי מס בגובה 5% מהשכר בלבד, כלומר הטבת המס היא עד 4,074 ש"ח.
- 11% ניכוי מס: תקרת ההפקדה לניכוי מס ב- 2024 עומדת על 25,608 לכל השנה. ניכוי המס ינתן בגובה מדרגת המס שאתם אמורים לשלם. כלומר, הסכום שהפקדתם לפנסיה יורד מהברוטו שלכם ורק אז יחושב המס. לדוגמא: מי שהרוויח 210,000 ש"ח והפקיד 23,100 שקלים שינוכו מהכנסתו, מדרגת המס שלו תחושב כאילו הרוויח רק 186,900 ש"ח. לפעמים הניכוי יכול להוריד אתכם בדרגת המס ואז הרווח ממנו אפילו משמעותי יותר.
מקסימום הטבת המס למי שהפריש את מלוא ההפרשות לצורך הטבת מס יכול להגיע לאלפי שקלים ואפילו עד לשליש מסכום ההפקדות לפנסיה.
לעצמאים מומלץ להפקיד סכום חודשי קבוע לקרן הפנסיה, כדי לשמור על הכיסוי הביטוחי שהיא נותנת וכדי לא יאלצו בסוף השנה להפקיד בבת אחת סכום גבוה שיגדיל מיד את ההוצאות החודשיות, רק כדי למקסם את הטבת המס. הסכום החודשי אינו חייב להיות גבוה, בחרו בסכום נמוך מההכנסה השנתית המשוערת, כדי לא לעבור בטעות את תקרת ההפקדה.
טפלו בהפקדת הכספים לקרן הפנסיה מספר ימים לפני סוף שנת המס, כדי להיות בטוחים שרישום ההפקדה בקרן הפנסיה יעשה עוד בשנת המס הנוכחית.
הטבת מס רווח הון במשיכת כספי פנסיה לעצמאים
בדומה לשכירים, לא משלמים הטבת מס רווח הון על החיסכון פנסיוני, אם משיכת כספי הפנסיה נעשית כקצבה לאחר גיל פרישה. משיכת סכום חד פעמי תחוייב במס, אך יש הטבות מס.
קיבוע זכויות בפרישה – לקבל את המקסימום מסכום הפנסיה שחסכתם
קיבוע זכויות בפרישה הוא הליך שכל אדם שהגיע לגיל הפרישה הרשמי או שמקבל קצבת פרישה לראשונה (המאוחר מבין שניהם) צריך לעבור. הכוונה היא למילוי טופס 161ד של מס הכנסה ושלפיו נקבעים שיעורי המס שיגבו מן הקצבה שלכם. אם קיבלתם קצבת פרישה לפני גיל הפרישה הרשמי, מומלץ שתמלאו את הטופס מיד עם הגיעכם לגיל הפרישה הרשמי.
מטרת קיבוע הזכויות היא להחליט על איזה מכספי הפנסיה ינתן פטור ממס: על הקצבה החודשית, על המשיכה ההונית במזומן או על שילוב בין שניהם, כולל פטורים מוגדלים לפי השינויים העתידיים שתוכננו לשנים הבאות. הנושא חשוב במיוחד אם יש לכם הכנסות נוספות פרט לקצבת הפנסיה ואם אתם מגישים דוח שנתי למס הכנסה שלפיו נקבעים שיעורי המס שלכם. קיבוע זכויות יכול לחסוך תשלומי מס הכנסה שנתיים בסך אלפי שקלים ומעלה. הסבר מלא על "קיבוע זכויות" ועל הטבות מס אחרות שפורשים לגמלאות זכאים לקבל יש במאמר "קיבוע זכויות– הדרך לקבל יותר כסף בפנסיה." מאחר ומדובר בסכומים משמעותיים שיספקו את מחייתכם בשנות הפרישה מומלץ מאד למלא את הטופס בעזרת מומחה למיסים או רואה חשבון ולא להסתפק בעצתו של פקיד השומה.
המלצות להגדלת סכום הפנסיה בעת הפרישה
הטבות מס מועילות בצורה משמעותית להגדיל את סכום הפנסיה, אך יש עוד מספר דרכי פעולה שיאפשרו לכם להגדיל את הפנסיה העתידית, והעיקריות שבהן ה:
- אל תמשכו את כספי הפיצויים שלכם כאשר אתם עוזבים מקום עבודה. משיכת הפיצויים מקטינה בצורה משמעותית את הסכום שנחסך עבורכם לגיל הפרישה וגם פוגעת בפטור ממסים שאתם זכאים לו: אם הפיצויים שמשכתם גבוהים מהסכום הפטור ממס לפי החוק- תשלמו מס הכנסה בעת משיכת הפיצויים ובנוסף הטבת המס הניתנת לאחר הפרישה עלולה להיפגע. אם אתם זקוקים לכסף, כדאי לבדוק אפשרות של הלוואה מקרן הפנסיה.
- המשיכו להפקיד הפקדה מינימלית לקרן פנסיה גם בתקופות בהן אתם לא עובדים. אתם בין עבודות, בחופשה ללא תשלום או חופשת לידה? הקפידו להפקיד הפקדה מינימלית לקרן הפנסיה כדי לשמור על זכויותיכם וכדי שסכום הצבירה ימשך.