עודכן בתאריך:
חסכונות לפנסיה וחסכונות אחרים, כמו קרן השתלמות או גמל להשקעה, נועדו לשמור על רמת החיים שלכם בעתיד ולהגשים מטרות שקבעתם לשנים הבאות, כשהרעיון הוא ליצור חיסכון משמעותי - סכום כסף שבזכותו העתיד יראה ורוד ונקי מדאגות פיננסיות. נכון, הבסיס לחיסכון הוא בחירה נכונה של חיסכון ומסלול השקעה שיגדילו את התשואות, אך זה לא מספיק. שימוש בהטבות מס ופטורים ממס, יחד עם שילוב מספר סוגי חיסכון, שכל אחד מהם מותאם למטרה אחרת, יעזרו להגדיל את הסכום הסופי.
כאן נכנס לתמונה ניוד חסכונות, שבשימוש נכון יכול לקדם אתכם אל היעד.
טיפ חשוב!
אין תשלום מס על ניוד חיסכון והניוד בין המוצרים או בין חברות הוא ללא עלות.
ניידו את החיסכון לסוג החיסכון המתאים ביותר להגשמת תוכניותיכם,
אך חשוב לדעת את השונות בין המוצרים ומה שהם מספקים לחוסך, כי יש לכך השלכות על זכויותיכם ועל השימוש בחיסכון.
מידע חשוב
שכירים!
אתם המחליטים היחידים בחיסכון לפרישה ובקרן ההשתלמות שעל שמכם!
למעסיק אין סמכות בהחלטות כמו מי הסוכן המטפל, לאיזה חברה להפקיד וכמובן ניוד החסכונות.
קבלו החלטות מסודרות בעזרת מומחה ובצעו אותן.
עד 2008 לא היתה דרך לנייד חיסכון מסויים (למשל קרן השתלמות, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה ) לסוג חיסכון אחר.
ב- 2008 המדינה קבעה את תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (העברת כספים בין קופות גמל) - ובקיצור "תקנות הניוד" - שבעזרתן מניידים חיסכון ממוצר אחד לאחר, ללא עלות וללא תשלום מס.
בזכות התקנות כל אחד רשאי לקחת חיסכון מסויים, (למשל ביטוח מנהלים) ולהעביר את הסכום הצבור בו לסוג חיסכון אחר (למשל קרן פנסיה).
מה חשוב לדעת על העברת סכום הכסף מסוג חיסכון אחד לסוג חיסכון אחר?
האמת שדי הרבה.
מהו ניוד חיסכון?
המשמעות של ניוד היא העברת הכסף מסוג חיסכון אחד, כמו קופת גמל לחיסכון אחר (נגיד פנסיה), ללא משיכה והפקדה מחדש, במטרה להימנע מתשלום המס שמתלווה למשיכת הכסף. משיכה בניגוד לכללים תאלץ אתכם לחלוק כשליש עד מחצית מהחיסכון עם רשויות המס, וגם משיכה לפי הכללים מחייבת במס ברוב המקרים. למשיכת כסף יש עוד השלכות על וותק, ביטוח וכו' - תלוי בסוג החיסכון.
בניוד חיסכון- אתם נותנים הוראה והכסף עובר בין החסכונות שעל שמכם, בלי שתמשכו אותו אליכם.
זה דומה במידה מסויימת לטיסה עם עצירת ביניים, שבה לא מקבלים את המזוודה, אלא רק ביעד הסופי.
בעיקרון, תקנות הניוד ושאר כללי הניוד עמוסים בתנאים מגבילים ולא מראים גמישות או הבנה מיוחדים. זה לא שתוכלו לגשת לקרן הפנסיה שלכם ולהגיד "תשמעו, אתם פחות מתאימים לי. אני לוקח עכשיו הכל ושם בקופת גמל". התקנות קובעות לאיזה מוצרים ניתן להעביר כל חיסכון וגם באיזה תנאים.
אחרי שזה נאמר, בכל זאת יש אפשרויות ניוד ויש מקרים ומצבים שבהם תרצו להשתמש באפשרות הזו. למשל, מי שרוצה לנצל את הטבות המס ליורשים בקופת גמל ורוצה להעביר אליה כסף מחסכונות אחרים.
שימו לב, זו אינה המלצה לנייד ממוצר אחד לאחר. לפני כל ניוד חייבים להבין היטב מה ההשלכות של המהלך.
מומלץ בחום לא לבצע שום מהלך לפני שמשווק פיננסי טוב בחן ביחד אתכם את האפשרויות והציג לכם את התוצאות של כל החלטה.
קרן פנסיה וביטוח מנהלים כוללים היבט של ביטוח שאין בקופת גמל וחשוב לוודא וותק, תקופות אכשרה וכיסויים לפני שמניידים. יש שאלות של קצבה מול משיכת סכום הוני חד פעמי, ועוד שלל נושאים מעולמות תכנון הפרישה וחוקי מיסים שרק מומחים מכירים ושעדיף לחשוב עליהם מראש כדי שלא תתחרטו אחר כך.
בהמשך תמצאו כמה נושאים שכדאי לחשוב עליהם לפני שמבצעים ניוד, אך יש הרבה דקויות ומצבים שאינם מתוארים במאמר.
קודם כל, מפני שכל סוג חיסכון עבר שינויים ותיקוני חוק רבים ולכן על הפקדות לפני ואחרי שינוי חוק יהיו כללים אחרים ואין דרך להכנס כאן לכל המצבים והאפשרויות.
שנית מפני שכל אדם מגיע במצב משפחתי, בריאותי ופיננסי אחר וצריך להתחשב בנתוניו לפני שמקבלים החלטה. משווק פנסיוני יבדוק אתכם את כל החסכונות, ההכנסות וההוצאות וגם את התוכניות לעתידכם ולעתיד המשפחה וכך תקבלו החלטות בנוגע לחסכונות וביניהן, האם כדאי לנייד את החיסכון למוצר אחר.
פרט ליתרונות והחסרונות של המוצר הקודם והמוצר אליו רוצים לעבור, חשוב שתתייחסו גם לאפשרויות הניוד מהמוצר אליו אתם רוצים לעבור, למקרה שבעתיד יהיה רצון או צורך לנייד שוב.
כללי ניוד בסיסיים
- סכום הוני שעבר לחיסכון קצבתי ישאר קצבתי לתמיד. מה זה אומר? אם ניידתם מחיסכון שאפשר למשוך ממנו סכום חד פעמי (כמו קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה, ביטוח מנהלים ישן או קופת גמל בתנאים מסויימים) אל חיסכון קצבתי כמו קרן פנסיה או ביטוח מנהלים, הכסף שהעברתם ישמש מעכשיו ולתמיד לקצבה בלבד. אמנם אפשר לנייד כסף מקרן פנסיה, אבל בחיסכון שאליו בחרתם לנייד, הוא ישאר ככסף שמותר לקבל כקצבה בלבד. זה שיקול שחשוב לקחת בחשבון, בעיקר אם אין לכם חסכונות זמינים אחרים, כי תמיד רצוי שיהיה כסף שאפשר למשוך למקרי חירום או להוצאות גבוהות.
- ניוד לקרן פנסיה מקיפה- יש תקרת הפקדה לקרן פנסיה מקיפה וההגבלה הזו חלה גם על ניוד כספים אליה ממוצרים אחרים. כאשר מניידים סכום גבוה מתקרת ההפקדה, החברה המקבלת תפתח אוטומטית על שמכם קרן פנסיה כללית שאליה יועבר הסכום העודף.
- ניוד חיסכון בין חברות כשלא משנים את סוג החיסכון - יהיה אך ורק לחיסכון זהה, כך למשל, ניוד קרן השתלמות של שכיר יהיה רק לקרן השתלמות של שכיר בחברה אחרת, אי אפשר לנייד אותה לקרן השתלמות של עצמאי או לקרן השתלמות למורים. דוגמא נוספת: כל סוג קופת גמל ניתן לנייד רק תוך שמירה על סוג קופת הגמל- אפשר לנייד קופת גמל לתגמולים לקופת גמל לתגמולים בחברה אחרת, אבל לא תוכלו לנייד אותה לקופת גמל לפיצויים.
- ניוד ממוצר ישן שאינו משווק יותר: אפשר לנייד למוצרים חדשים, אך אי אפשר להתחרט ולנייד בחזרה למוצר הקודם. למשל, ניוד מביטוח מנהלים ישן או קופת גמל ישנה.
- ניוד למוצר הכולל ביטוח: אם מניידים לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים (הם מכילים ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה), החברה המקבלת רשאית לדרוש הצהרת בריאות. במקרה של מצב בריאותי לא תקין, יכולה להיות השפעה על הכיסוי או אפילו סירוב לקבל אתכם. עוד היבט של ביטוח היא תקופת אכשרה חדשה, לפחות לחלק מהכיסויים.
מהם מוצרי החיסכון שמותר לנייד?
מוצרי החיסכון שמותר לנייד מתחלקים להוניים וקצבתיים:
- חיסכון הוני: חסכונות שניתן למשוך מהם סכומים הוניים חד פעמיים- קופת גמל להשקעה שהיא נזילה תמיד ואין שום הגבלות במשיכת הכסף, וקרן השתלמות שבה כללי המשיכה מסובכים יותר, אבל מציעה משיכת סכומים בפטור מלא ממס.
- חיסכון קצבתי: חסכונות לתקופת הפנסיה שמבוססים על מתן קצבה לאחר הפרישה לגמלאות: קרן פנסיה, קופת גמל וביטוח מנהלים. למרות, שמחלקם ניתן למשוך סכומים הוניים במקרים מסויימים.
קל יותר לנייד בין מוצרים המשתייכים לאותו התחום, אך עדיין חשוב להבין איך ישתנה השימוש בחיסכון ואיך ישתנו התנאים למשיכתו ותשלומי המיסים עליו.
בואו נעבור בקיצור על החסכונות המטופלים בתקנות הניוד:
קרנות פנסיה
קרן פנסיה ותיקה- קרנות הפנסיה הישנות שכבר אין דרך להצטרף אליהן. לאחר משבר קרנות הפנסיה נפתחו קרנות פנסיה הנקראות "קרנות פנסיה חדשות" ורק אליהן ניתן להצטרף. קרן פנסיה ותיקה היא כמו כספת- אי אפשר לנייד אליה ואי אפשר לנייד ממנה, ואפילו אין דרך לנייד בין חברות. מקרן פנסיה וותיקה תוכלו רק לקבל קצבה. אותו כלל קיים גם לגבי פנסיה תקציבית - לא ניתן לנייד אותה.
קרן פנסיה מקיפה- קרן פנסיה חדשה שכיום מפקידים אליהן שכירים ועצמאים ונועדו לקצבת פנסיה. יש הטבות מס גם בהפקדה אליהן וגם כשמקבלים מהן קצבת פרישה. בקרן פנסיה מקיפה אתם חייבים להצטרף למסלול ביטוח (ביטוח שארים וביטוח נכות). המדינה מגנה על התשואות של קרנות הפנסיה המקיפות בעזרת מנגנונים שעלותם למדינה גבוהה, ולכן היא מגבילה את הסכום שניתן להפקיד בהן
.
קרן פנסיה משלימה או כללית- גם זו קרן פנסיה חדשה. מי שהפקיד לקרן פנסיה מקיפה מעבר לתקרת ההפקדה, ולא בחר להעביר את העודף לסוג חיסכון אחר, יפתחו לו באותה חברה חיסכון בקרן פנסיה משלימה ואליו מועבר הסכום העודף. לקרן פנסיה משלימה אין מנגנון הבטחת תשואה וההצטרפות למסלול ביטוח הוא בגדר רשות.
קופת גמל לקצבה- שם כולל לכל קרנות הפנסיה לסוגיהן ולביטוח מנהלים שנותן קצבה.
עוד מידע על קרנות פנסיה ועל הטבות המס והביטוח שהן נותנות אפשר לקרוא במאמר "מה זו קרן פנסיה ומה היא נותנת לחוסך".
קופות גמל וקרנות השתלמות
קופת גמל - קופת גמל אישית לתגמולים, קופת גמל אישית לפיצויים- קופות גמל שנועדו לתת קצבה לפנסיה. עד 2008 קופות הגמל היו חיסכון הוני למשיכת סכומים חד פעמיים. החל מ-2008 קופות הגמל הפכו לחיסכון קצבתי לפנסיה. שכירים יכולים לחלק את ההפקדות החודשיות לפנסיה בין קופת הגמל ובין קרן פנסיה וגם עצמאים יכולים לבחור להפקיד אליהן כחיסכון פנסיוני.
קופת גמל להשקעה- קופת גמל המיועדת לחיסכון נזיל. בניגוד לשאר קופות הגמל, אפשר למשוך ממנה סכומים חד פעמיים והיא אינה מיועדת לקצבה. למידע על קופת גמל להשקעה- במאמר "קופת גמל להשקעה- מהי ולמי היא מתאימה".
קרן השתלמות- נולדה מעולם קופות הגמל, אך היא חיסכון הוני. זהו חיסכון לכל מטרה שאותו ניתן למשוך בפטור ממס לאחר 6 שנים מפתיחתה. מידע על קרן השתלמות והטבות המס עליה תמצאו במאמר "מהי קרן השתלמות ולמה היא מומלצת".
ביטוחי מנהלים
ביטוח מנהלים ישן- נקרא גם "פוליסת ביטוח מסוג הון". ביטוחי המנהלים לפני 2008 אפשרו משיכה של כל החיסכון או לפחות חלקו בסכום חד פעמי. ביטוחי מנהלים מספקים: סכום כסף לתקופת הפרישה לגמלאות, ביטוח חיים ובביטוחים מאוחרים יותר, גם ביטוח אבדן כושר עבודה.
ביטוח מנהלים- ביטוח מנהלים החל מ-2008 ונקרא גם "פוליסת ביטוח מסוג קצבה". כיום אי אפשר למשוך ממנו סכומים הוניים חד פעמיים, אלא לקבל קצבת פרישה. אם המבוטח נפטר, היורשים יקבלו את סכום הביטוח בסכום חד פעמי (בניגוד לקרן פנסיה שנותנת קצבת שארים). ביטוחי המנהלים אינם משתלמים מבחינת דמי הניהול שלהם וכיום ההצטרפות אליהם מוגבלת.
ניוד קרן השתלמות
קרן השתלמות מוגדרת כחיסכון לטווח בינוני ואפשר למשוך ממנה סכומים חד פעמיים בפטור מלא ממס אחרי 6 שנות חיסכון.
ניוד נפוץ: ניוד קרן השתלמות לקרן פנסיה במטרה להגדיל את קצבת הפנסיה ולשפר את רמת החיים.
המשמעויות של ניוד קרן השתלמות לחיסכון פנסיוני (מכל הסוגים) כוללות:
- קרן השתלמות פטורה ממס וחיסכון פנסיוני פטור רק בחלקו. במקום לקבל את מלוא הסכום אתם עלולים לשלם מס.
- לא תוכלו לנצל את הכספים הללו לפני שתגיעו לגיל הפרישה.
- החיסכון יבלע בקצבת הפנסיה ומשיכת סכום חד פעמי אינה וודאית ותלויה בקיום קצבה מזערית. מדובר בפעולה בלתי הפיכה.
טיפ
כשאתם שוקלים ניוד קרן השתלמות לקרן פנסיה, חשבו האם יש לכם סכומים זמינים שתוכלו למשוך במקרה חירום כאשר תזדקקו להם.
קרן השתלמות ניתן לנייד למוצרים הבאים:
- העברת קרן ההשתלמות מחברה אחת לחברה אחרת (מקרן השתלמות לקרן השתלמות)- כשאתם לא מרוצים מהביצועים של קרן ההשתלמות שלכם, אפשר לנייד אותה לחברה אחרת. ניוד כזה הוא למוצר זהה: מקרן השתלמות של שכיר לקרן השתלמות של שכיר בלבד. מכאן כבר ברור לכם שקרן השתלמות לעצמאי תועבר למוצר זהה וגם קרן השתלמות של מורים תועבר אך ורק לקרן השתלמות של מורים, אפילו אם המורה נטש את מערכת החינוך והפך לעצמאי.
- מקרן השתלמות לקרן פנסיה מקיפה או כללית- כללי הניוד הם קשוחים:
- הניוד פתוח בפני מי שהגיע לגיל פרישה.
- קרן ההשתלמות נזילה (נפתחה לפני 6 שנים או יותר) ומעולם לא נמשך ממנה כסף.
- מי שהפקיד יותר מהתקרה השנתית לא יכול לנייד לקרן פנסיה (על תקרת הפקדה לקרן השתלמות אפשר לקרוא במאמר "תקרות הפקדה לקרן השתלמות").
אם עמדתם בכל התנאים האלה- תוכלו לנייד את קרן ההשתלמות לקרן פנסיה ולהגדיל את קצבת הפנסיה.
כשמעבירים לקרן פנסיה מקיפה- ניתן להעביר רק עד התקרה שנקבעה בחוק להפקדה לקרן פנסיה מקיפה, את היתרה מותר להעביר לקרן פנסיה כללית.
אל קרן פנסיה כללית מותר להעביר כל סכום ללא הגבלה.
- מקרן השתלמות לקופת גמל- בתנאי שקרן ההשתלמות כבר נזילה. הפעולה בלתי הפיכה.
- מקרן השתלמות לביטוח מנהלים חדש - בתנאי שהקרן נזילה. הפעולה בלתי הפיכה.
ניוד קופת גמל להשקעה
קופת גמל להשקעה (בניגוד לקופת גמל רגילה שמתוארת בסעיף הבא ומיועדת לזמן הפרישה ), היא חיסכון שאפשר למשוך ממנו בכל זמן. אפשר למשוך את כל הסכום או רק חלק ממנו. אפשר להפקיד בכל מועד שרוצים, עד תקרת ההפקדה השנתית ובעיקרון זה המוצר הגמיש מבין כל המוצרים שמופיעים במאמר זה, אך גם המוצר היחיד שכמעט ואין לו הטבות מס.
כל ניוד יפגע בגמישות ובנזילות של החיסכון, אבל יכול להגדיל את סכומו על ידי הטבות המס של המוצר אליו ניידתם.
ניוד נפוץ: ניוד קופת גמל להשקעה לקופת גמל המשלמת קצבה. בדרך כלל כדי לזכות בהטבות המס של תיקון 190 או למטרת הורשה למשפחה בפטור ממס או במס מופחת.
קופת גמל להשקעה אפשר להעביר אל כל חיסכון פנסיוני אחר, אבל רק החל מגיל הפרישה שהוא 60 שנה. כאשר החיסכון נוייד לחיסכון שנותן קצבה כמו קופת גמל או ביטוח מנהלים, כל הכסף שהעברתם יהיה מיועד לקצבאות ואי אפשר יהיה למשוך ממנו סכומים חד פעמיים.
אין אפשרות להתחרט ולנייד מחיסכון פנסיוני אל קופת גמל להשקעה.
- העברת קופת גמל להשקעה אל חברה אחרת (מקופת גמל להשקעה לקופת גמל להשקעה)- מי שאינו מרוצה מביצועי קופת הגמל יכול לנייד אותה לחברה אחרת.
- ניוד מקופת גמל להשקעה אל קופת גמל - זה סוג הניוד העיקרי שמבצעים בקופת גמל להשקעה. החל מגיל 60 אפשר להעביר את הכסף מקופת גמל להשקעה לקופת גמל ולנצל את תיקון 190 למשיכת סכום הוני במס מופחת של 15%, בהתאם לתנאי החוק. עוד על כך אפשר לקרוא במאמר "תיקון 190 – הטבות בקופות גמל".
- ניוד מקופת גמל להשקעה אל קרן פנסיה- כשמעבירים לקרן פנסיה מקיפה- ניתן להעביר רק עד התקרה שנקבעה בחוק להפקדה לקרן פנסיה מקיפה, את היתרה מותר להעביר לקרן פנסיה כללית.
לקרן פנסיה כללית מותר להעביר כל סכום ללא הגבלה.
בפעולה הזו אתם מוותרים על היכולת למשוך סכום הוני מקופת הגמל להשקעה והכסף ינותב לקצבה המיועדת לתקופת הפנסיה.
- ניוד מקופת גמל להשקעה לביטוח מנהלים חדש - בפעולה הזו אתם מוותרים על היכולת למשוך סכום הוני מקופת הגמל.
ניוד קופת גמל
יש סוגים שונים של קופות גמל. יש קופות גמל אישיות- קופות הגמל ששכיר או עצמאי מפקיד אליהן, ויש גם קופות גמל מרכזיות שנועדו למעסיקים, כמו קופת גמל מרכזית לפיצויים, לדמי מחלה או לפנסיה תקציבית.
פה נתייחס רק לקופות הגמל האישיות שהן קופות גמל לתגמולים וקופות גמל אישיות לפיצויים. בסעיף הקודם יש התייחסות לקופת גמל להשקעה, שהיא חיסכון לכל מטרה ולכן מוצר שונה לגמרי מקופות הגמל שנותנות קצבה.
קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים מיועדים כולם לתקופת הפנסיה ולכן המעברים ביניהם פשוטים יותר, אך חשוב לזכור שלקופת גמל אין היבט ביטוחי בניגוד לקרן פנסיה וביטוח מנהלים.
ניוד בין קופות גמל ישמור על ההפרדה בין הכספים ההוניים (שמותר למשוך כסכום חד פעמי) והקצבתיים, בעוד שהעברת החיסכון לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים תהפוך את כל החיסכון לקצבה.
יותר מזה, אמנם אפשר לנייד חזרה מקרן הפנסיה לקופת גמל, אבל הסכומים שהיו הוניים בקופת הגמל הפכו לקצבתיים בקרן הפנסיה ואין דרך לשנות זאת ולהחזיר אותם למצב הוני.
סיבות לניוד קופת גמל לקרן פנסיה: דמי ניהול נמוכים יותר, הבטחת תשואה, היבט ביטוחי. אבל צריך להתייחס לכך שפתיחת קרן פנסיה חדשה החל מגיל 45 (לגברים) כרוכה בביטוח מוגבל בקרן הפנסיה, וגם מצב בריאותי בעייתי יכול להשפיע על הביטוחים.
עוד נושא חשוב הוא ההורשה לבני המשפחה - בקרן פנסיה יש קצבת שארים לבן זוג וילדים עד גיל 21 (בתנאים מסויימים גם להורי החוסך) ואין שום גמישות בעניין - אין בחירה מי יקבל את הכסף ואיך יתחלק בין היורשים ואין אפשרות למשיכה הונית. בקופת גמל אתם קובעים את המוטבים והם רשאים למשוך סכום הוני.
ניוד מקופת גמל לתגמולים
- העברת קופת גמל לתגמולים אל חברה אחרת (מקופת תגמולים אל קופת תגמולים) - מי שאינו מרוצה מביצועי קופת הגמל יכול לנייד אותה לחברה אחרת. אי אפשר להעביר קופת גמל לתגמולים לקופת גמל לפיצויים.
- מקופת גמל לתגמולים לקרן פנסיה מקיפה או כללית-כשמעבירים לקרן פנסיה מקיפה- ניתן להעביר רק עד התקרה שנקבעה בחוק להפקדה לקרן פנסיה מקיפה, את היתרה מותר להעביר לקרן פנסיה כללית.
לקרן פנסיה כללית מותר להעביר כל סכום ללא הגבלה.
בפעולה הזו אתם מוותרים על היכולת למשוך סכום הוני מקופת הגמל או להעביר סכום הוני ליורשים. קרן פנסיה נותנת קצבת שארים בלבד.
- מקופת גמל לתגמולים לביטוח מנהלים חדש: המשמעות עבור היורשים היא קבלת סכום חד פעמי ולא קצבה, כי הסכום מגיע מתוך מרכיב ביטוח החיים שיש בתוך ביטוח המנהלים.
לא ניתן לנייד מקופת גמל לתגמולים אל חסכונות הוניים לכל מטרה כמו קופת גמל להשקעה או קרן השתלמות.
ניוד מקופת גמל אישית לפיצויים
הניוד מקופת גמל לפיצויים דומה מאד לניוד מקופת גמל לתגמולים.
בכל זאת יש כמה הבדלים:
- קופת גמל לפיצויים אפשר לנייד לקופת גמל לפיצויים אחרת, אבל גם, בתנאים מסויימים לנייד מקופת גמל לפיצויים אל קופת גמל לתגמולים.
- חוסך מתחת לגיל 60 חייב לנייד את התגמולים והפיצויים ביחד. הוא לא יכול לנייד רק פיצויים. אבל אם הוא פיצל את ההפקדות, כך שהפיצויים היו במוצר אחד (למשל קופת גמל) והתגמולים במוצר אחר (למשל קרן פנסיה), הוא יכול לנייד את הפיצויים אל המוצר שבו מתנהלים התגמולים. מעל גיל 60 המגבלה הזו מתבטלת.
ניוד מקרן פנסיה
קרן פנסיה אפשר לנייד אל כל ביטוח פנסיוני אחר שנותן קצבה- קרן פנסיה אחרת, קופת גמל או ביטוח מנהלים. העניין הוא שכל כסף שמנוייד מקרן פנסיה יהיה מיועד לקצבה. אפילו אם ניידתם לקופת גמל, הכסף שניידתם יהיה לטובת קצבה.
אי אפשר לנייד מקרן פנסיה לחיסכון שיש בו משיכה חד פעמית כמו קרן השתלמות או קופת גמל להשקעה.
ניוד מקרן פנסיה לא פעילה
הרבה חוסכים מחזיקים בקרנות פנסיה לא פעילות, כלומר קרנות פנסיה שהם הפסיקו את ההפקדות אליהן במשך יותר מחצי שנה. בעבר כל שינוי מקום עבודה היה מלווה בפתיחת קרן פנסיה חדשה שאליה הופקדו כספים והקודמות הפכו ללא פעילות. בקרן פנסיה לא פעילה אין כיסוי ביטוחי ומאבדים את הוותק ותקופת האכשרה, אך עדיין משלמים דמי ניהול ולעתים את דמי הניהול הגבוהים ביותר.
הניוד למוצר אחר לא תלוי בשאלה אם קרן הפנסיה פעילה או לא. אפשר לנייד קרן פנסיה לא פעילה. ההבדל הוא בהשלכות של הניוד. למשל: בקרן פנסיה לא פעילה, אם החוסך נפטר, השארים שלו יקבלו קצבה המבוססת על הכסף שנצבר בחשבון. לעומת זאת בקרן פעילה סכום הקצבה מבוסס על השכר המבוטח.
אם תניידו קרן לא פעילה לקרן פעילה- השארים יקבלו רק את הקצבה המבוססת על השכר המבוטח ולא משנה כמה כסף יש בחשבון.
אם תשאירו את המצב כפי שהוא- השארים יקבלו שתי קצבאות. קצבה אחת מהפנסיה הלא פעילה, שהסכום שלה נקבע לפי הסכום בחשבון ואם בחשבון יש סכום קטן אפשר למשוך אותו כסכום חד פעמי וקצבה אחת מהפנסיה הפעילה שמחושבת לפי השכר המבוטח.
בקיצור, לחוסך פחות טוב להשאיר את קרן הפנסיה הלא פעילה, אך אם יש לו שארים שהוא רוצה להשאיר להם יותר, זה שיקול לוותר על הניוד, או לנייד לקופת גמל שממנה היורשים יוכלו לקבל את החיסכון בסכום חד פעמי.
ניוד כספי פיצויים מקרן פנסיה:
בקרן הפנסיה יש את ההפקדות המיועדות לקצבת הפנסיה (תגמולים) והפקדות המיועדות לפיצויי פיטורין (פיצויים). אם רוצים לנייד כספי פיצויים מקרן פנסיה למוצר אחר, יחולו הכללים שתוארו קודם לכן: עד גיל 60 חייבים להעביר את כספי התגמולים והפיצויים ביחד. אם לחוסך יש מוצר אחר שאליו הוא מעביר חלק מהתגמולים, הוא יוכל להעביר אליו את הפיצויים בלי להעביר את שאר התגמולים. למשל- אם חלק מהתגמולים מופקדים בקופת גמל, אפשר לנייד מקרן הפנסיה אל קופת גמל את הפיצויים. מעבר לגיל 60 אין מניעה לנייד רק את כספי הפיצויים.
אחת הסיבות לניוד כספי פיצויים בלבד מקרן פנסיה לקופת גמל היא המחשבה על היורשים. היורשים יוכלו לקבל את כספי הפיצויים בסכום חד פעמי ובמקביל לקבל קצבת שאירים מקרן הפנסיה.
ניוד מקרן פנסיה מקיפה
- העברת קרן פנסיה מקיפה אל חברה אחרת (מקרן פנסיה מקיפה לקרן פנסיה מקיפה)- ניתן להעביר עד גובה תקרת ההפקדה.
- העברת קרן פנסיה מקיפה אל קרן פנסיה כללית- ניתן להעביר ללא הגבלה. מומלץ לזכור להצטרף למסלול ביטוח שרלוונטי לכם.
- העברת קרן פנסיה מקיפה אל קופת גמל- ניתן להעביר. בקופת גמל אין ביטוח מובנה, ומומלץ שתדאגו במקביל לביטוח אבדן כושר עבודה, ואם צריך, גם לביטוח חיים שיגנו עליכם במקום הביטוח שבקרן הפנסיה. עם השלמת הניוד, הוותק והזכויות בקרן הפנסיה יעלמו. אם תתחרטו ותרצו להעביר שוב את הכסף לקרן פנסיה, יראו אתכם במי שמצטרפים לראשונה לקרן הפנסיה וגם לביטוח ויש לכך השלכות גם על היקף הביטוח וגם על מחיר הביטוח בקרן הפנסיה.
- ניוד מקרן פנסיה מקיפה לביטוח מנהלים- ניתן להעביר. כדאי לוודא את היבטי הביטוח.
ניוד מקרן פנסיה כללית
- העברת קרן פנסיה כללית אל חברה אחרת (מקרן פנסיה כללית לקרן פנסיה כללית)- לבוחרים להעביר את הקרן לחברה אחרת בכוונה לשפר את ביצועיה.
- העברת קרן פנסיה כללית אל קרן פנסיה מקיפה- ניתן להעביר עד תקרת ההפקדה.
כל שאר הניודים הם כמו בקרן פנסיה מקיפה.
ניוד מביטוח מנהלים
ביטוח מנהלים הוא מוצר יקר עם דמי ניהול גבוהים, ולכן רבים מעוניינים לנייד את החיסכון ממנו. כאשר מניידים מביטוח מנהלים צריך לוודא שיש תחליף טוב לביטוחים שבו. גם בניוד לקרן פנסיה תצטרכו לוודא שבחרתם מסלול ביטוח שמכסה אתכם היטב.
בביטוחי מנהלים היו שינויים מידי כמה שנים ולכן זה מוצר מורכב הדורש הכרות והבנה של תכונותיו בכל תקופה ומשמעות הניוד ממנו. אם מניידים למוצר אחר, כולל לביטוח מנהלים מדור חדש יותר, חשוב לוודא שאתם מקבלים תנאים טובים יותר, למשל מבחינת מקדם ההמרה לקצבה שבחלק מביטוחי המנהלים הוא טוב בהרבה מאשר בקרנות הפנסיה.
אפשר לנייד ביטוח מנהלים למוצר פנסיוני אחר, כמו בשאר סוגי החיסכון הפנסיוני, והמדינה גם מעודדת זאת, מתוך הבנה שביטוח מנהלים המודרני הוא מוצר יקר שלא נותן מספיק לחוסך.
אי אפשר לנייד ביטוח מנהלים לחיסכון שאינו פנסיוני כמו קרן השתלמות או קופת גמל להשקעה.
- העברת ביטוח מנהלים אל חברה אחרת (מביטוח מנהלים לביטוח מנהלים)- ניתן להעביר ללא הגבלה.
- ניוד ביטוח מנהלים לקרן פנסיה כללית- בקרן פנסיה מקיפה ניתן להעביר עד לתקרת ההפקדה. בקרן פנסיה כללית אין הגבלה על סכום הניוד.
אי אפשר לנייד רק חלק מהסכום- חובה לנייד את כולו.
אם היו בביטוח המנהלים כספים שניתן למשוך באופן חד פעמי (קיים בביטוחי מנהלים ישנים)- ברגע שהם עוברים לקרן פנסיה הם הופכים לכסף המיועד לקצבה ללא יכולת שינוי או חרטה.
הוותק ותקופת האכשרה של ביטוח המנהלים יועברו וישמרו בקרן הפנסיה: אם הצטרפתם לביטוח מנהלים לפני 5 שנים, גם קרן הפנסיה תחשב את תקופת האכשרה והוותק כאילו חלפו 5 שנים מהצטרפותכם אליה, וגיל הכניסה לפנסיה יהיה הגיל בו הצטרפתם לביטוח המנהלים.
- העברת ביטוח מנהלים אל קופת גמל- ניתן להעביר. בקופת גמל אין ביטוח מובנה, ומומלץ שתדאגו לביטוח במקום הביטוח שבקרן הפנסיה. אל קופת גמל ניתן להעביר רק חלק מהסכום שבביטוח המנהלים.
תהליך ניוד מוצרים
- הניוד יהיה תוך 10 ימי עסקים מהגשת הבקשה, בתנאי שמולאה כראוי ואין צורך בהבהרות ותיקונים.
- אפשר להתחרט ולבטל את הניוד רק במהלך 10 ימי עסקים שלאחר מסירת הודעה על הניוד לחברה שממנה מניידים.
- ניוד אל קרן פנסיה הוא של מלוא כספי החיסכון. למשל, לא ניתן להעביר רק חלק מהכסף שבקרן השתלמות לקרן פנסיה. מעבירים הכל או כלום.
- יש מצבים שבהם לא ניתן לנייד וביניהם: עיקול או שעבוד של החיסכון, חוסך שלקח הלוואה על חשבון החיסכון ועוד לא סיים להחזיר את ההלוואה, עמית שביקש לקבל קצבה או מקבל כעת קצבה מהחיסכון.
נושאים לבדיקה והתייחסות לפני ניוד
השוני בין המוצרים דורש מכם לוודא שהניוד הוא לטובתכם ולא יפגע בכם בעתיד, והבדיקה היא הרבה יותר מבדיקת תשואות ודמי ניהול. לכל מוצר יש יתרונות וחסרונות, שחלקם תוארו לאורך המאמר, וחשוב לשקול אותם.
באופן כללי, לפני הניוד מומלץ להשקיע מחשבה ולבדוק ברצינות את הנושאים הבאים:
- תשואות ודמי ניהול. קרן פנסיה מקיפה היא המוצר היחיד עם תשואה מובטחת.
- תנאי משיכת הכסף- רק בפרישה או קודם.
- הטבות מס ותכנון מס/תכנון פרישה.
- האם יש קנסות על פדיון מוקדם או פעולות אחרות. האם יש בונוסים.
- שאלות מיסוי- מה החיוב במס במוצר המקורי ומה במוצר הנבחר.
- ביטוח:
- האם יש ביטוח
- מה הביטוח מכסה, כולל הרחבות
- האם אתם יכולים לבחור מוטבים
- עלות הביטוח
- סכומי הביטוח, קבלת קצבה או סכום חד פעמי
- תקופת אכשרה ותנאים מיוחדים נוספים
- ניוד של הוותק
- מצב בריאותי והשפעתו על כיסויי הביטוח החדש
- משיכה חד פעמית מול קבלת קצבה. במקרה משיכה חד פעמית- מה התנאים למשיכה, והאם מדובר בכל הכסף או חלקו. אם מקבלים קצבה- מה מקדם ההמרה ומתי הוא נקבע (בזמן ההצטרפות, במועד הפרישה?).
- לאיזה מוצרים ניתן לנייד מהמוצר שבחרתם.
- מה ההשפעה על היורשים ואיך למקסם את מה שיקבלו.
טיפ חשוב!
מקריאה של הרשימה ברור שההחלטה צריכה להתקבל אחרי התייעצות אם משווק פנסיוני שמכיר את המוצרים ותכונותיהם בכל תקופה והשינויים בהם, שמכיר את העלויות השונות, שאלות המיסוי בכל מוצר שכאן נגענו רק בחלקן, וכמובן בהתאמה מלאה לתוכניות שלכם לשימוש בחסכונות.
ייעוץ טוב יבנה לכם תוכנית כוללת לכל החסכונות תוך התחשבות בתוכניות לעתיד. אל תוותרו עליו, כי זה לא רק כסף, זה העתיד שלכם.