למה צריך ביטוח מקיף ונתוני גניבות רכב ל- 2023 ו-2024

כלי רכב נגנבים. זו עובדה קיימת, ומספר כלי הרכב הגנובים הולך ועולה בכל שנה. אבל לא כל רכב, כי לגנבים יש סדרי עדיפויות - יש סוגי רכב מבוקשים יותר לגניבה ויש איזורים גיאוגרפיים שנוחים יותר לגנבים. קל יותר להתמודד עם הגניבה, כאשר הרכב מוגן בביטוח מקיף ולפחות חלק מההפסדים מכוסה.

ביטוח מקיף וגניבות רכב

מעודכן ל- 05/2024

שנת 2023 הסתיימה, ולא מצאנו פרסום מסודר המפרט את גניבות הרכב בישראל, אך קיימים פרסומים חלקיים של משטרת ישראל, וכן נתונים מחברות איתור ומיגון הרכב איתוראן ופוינטר.
מפעילות המשטרה וחברות האיתור וכן ממצלמות האבטחה במרחבים פרטיים וציבוריים, ידוע שרוב הגניבות נעשות על ידי קבוצות מאורגנות של גנבי רכב המתמחים בכך, ומרבית הרכבים הגנובים מועברים במהירות למשחטות רכב ביהודה ושומרון לצורך פירוקם.

מנויי איתוראן ופוינטר הם חברות ואנשים פרטיים - חברות ליסינג או חברות אחרות המגנות על ציי הרכב שלהן (כולל קורקינטים חשמליים) וגם בעלי רכב החוששים לגניבת רכבם ומבוטחי ביטוח מקיף לרכב שחברת הביטוח דרשה מהם להתקין מערכת איתור – דרישה הכרחית בחלק מדגמי הרכבים. המידע מחברות האיתור מוגבל למנוייהן, ולתקופות בהם פרסמו מידע. חברות האיתור מתגאות ביכולתן לסכל חלק מגניבות הרכב, וטוענות כי הן מזהות כאשר יש שימוש במשבש סלולרי וטכנולוגיות אחרות שגנבי הרכב משתמשים בהן, ואז הן נכנסות מיידית לפעולה של סיכול נסיון הגניבה. בהקשר זה, נסיונות הגניבה מלמדים לא פחות מהגניבות בפועל על התנהגות הגנבים והעדפותיהם השונות.

ב- 2023 ורבעון ראשון של 2024 ניתן לראות זינוק עצום בגניבות הרכב, למעט הירידה הזמנית בגניבות בתחילת המלחמה בחודשי אוקטובר ונובמבר 2023. אפשר לראות המשך של כמה מגמות :

  • החלה מגמה של גניבת חיישני רדאר המהווים חלק ממערכת בקרת השיוט.
  • נמשכת המגמה של גניבת ממירים קטליטיים (חלק המחובר לאגזוז שמפחית פליטת גזים רעילים). אין מידע מדויק ומסודר, אך בשנים האחרונות בעלי מכוניות רבות זכו להכיר מקרוב את המחסור הכללי בפלדיום בעולם ואת השימוש בממיר שלהם למכירת פלדיום. לפי הנתונים נראה שמדובר באלפי גניבות בכל חודש. במהלך 2023 נתפסו כמה כנופיות גנבי ממירים קטליטיים שהתרכזו בגניבה מחניונים מסויימים, אבל התופעה לא נעצרה. טויוטה וסובארו, אהובות במיוחד על הגנבים בזכות הפלדיום הרב בממירים שלהן. הרכב נשאר חסר תועלת ורועש בחניה, והממיר מזמן בידי הגנבים. למרבה הצער, בניגוד לגניבת הרכב כולו, פגיעה כזו אינה נחשבת לטוטאל לוסטט, והבעלים יאלצו להפרד מסכומים הנעים סביב 10,000 ש"ח לרכישת והתקנת ממיר חדש. דרך אפשרית להקשות על הגנבים היא לקנות "כלוב" שנועד להגן על הממיר הקטליטי, או לסמן את הממיר במספר השילדה של הרכב בסימון שלא ניתן למחוק. עקרונית, מומלץ לחנות במקומות מוארים ומוגנים, אך הסעיף הבא מראה שהפתרון הזה כבר לא כל כך יעיל.
  • עליה גבוהה וחדה של גניבות רכב מתוך חניון תת קרקעי. אם בעבר חניון סגור היה גורם שהרתיע גנבים והביטוח התייחס אליו כאל דרך להגן על האוטו, הרי שהמצב השתנה והם נכנסים בקלות לכל חניון סגור. גם מצלמות האבטחה איבדו את אפקט ההרתעה שלהן, ואפילו אנשים שמסתובבים בחניון ומאבטחים כבר לא מטרידים את מנוחת הגנבים.
  • כ-50% מגנבות הרכב מתרחשות לאור יום: עוד סימן לתעוזה המתגברת של הגנבים הוא שהם פועלים גם בשעות היום ולא חוששים מאף אחד.
  • היעד של כלי הרכב הגנובים: לא השתנה הרבה בשנים האחרונות - הם מועברים במהירות למשחטות הרכב בשטחי יהודה ושומרון, כמו טול כרם, חברון, רמאללה, ג'נין וקלקיליה. ג'נין היא שחקן חדש יחסית.
    שינוי מסוכן שהחל בשנה האחרונה - חלק מרכבי השטח נגנבים לצורך שימוש עצמי ושימוש של כנופיות לביצוע עבירות פליליות. החשש הוא שיזלגו גם לביצוע עבירות בטחוניות.
  • מכוניות חשמליות נגנבות באחוזים גבוהים יותר, אבל לא תמיד בשביל חלקי חילוף. חלקן נגנבות כדי לספק חשמל לבתים שלא מחוברים לרשת החשמל.

מהמגמות האלה אפשר להבין שהעצות הקלאסיות של חניה במקום מואר ומוגן באמצעות מצלמות הפכו לפחות יעילות. מה כן יכול לעבוד? חסימה פיזית של האוטו, אם על ידי מכונית אחרת או משהו אחר שיקשה על הזזתו כמו מנעולי ההגה שיגרמו לגנב לבזבז עוד זמן ואולי יחשוב פעמיים אם לחפש טרף קל יותר. אם אתם גרים בשכונה או ישוב קטן, סיורים של כיתות כוננות או משמר שכונה יכולים להיות יעילים, וגם העברת מידע לכל השכונה ולמשטרה כאשר מישהו מזהה פעולה חשודה באחד הבניינים או שמתרחשת גניבה באחד הבניינים.

המידע לשנת 2323 מגיע מפרסומים חלקיים של המשטרה, איתוראן ופוינטר (כיום נקראת פויינטר מבית PowerFleet, אבל מטעמי נוחות נשאר עם פויינטר). אף אחת מהן לא מציגה דוח מלא, והנתונים של איתוראן ופויינטר מוגבלים ללקוחותיהן בלבד ולא לכל הרכבים בארץ. לאחר ההסתייגות הזו אפשר לאמר, שמשילוב הנתונים מתקבלת תמונה מצב ומגמות בתחום גניבות הרכב.

השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל לשנת 2022

  • נגנבו כ-16,216 כלי רכב, פי 2 מאשר בשנת 2020. המספר אינו כולל גניבות מתוך רכב, גניבות רכב חקלאי וגניבות אופניים.
  • נרשמו 9,880 תיקי גניבות מתוך רכב בשנת 2022.

אין מידע או פירוט על סוגי כלי הרכב שנגנבו.

נתוני גניבת רכב לשנת 2023

המידע המובא כאן הוא מנתונים שהמשטרה העבירה לבקשת התנועה לחופש המידע וכן מנתוני איתוראן ופוינטר - שמייצגים את לקוחותיהם ולא את כלל האוכלוסיה.

משטרת ישראל מפרסמת באתר הרשמי שלה כמה תיקי גניבות רכב ופריצה לרכב נפתחו לפי תקופה וישוב.
מנתוני המשטרה עולה שב- 2023 נגנבו כ- 19,700 כלי רכב המשתייכים ברובם לכ-60 דגמים. כשבודקים את מה הרכבים הכי פופולריים אצל גנבי הרכב צריך לבדוק לא רק כמה נגנבו (למשל 1,551 רכבי טויוטה קורולה - המספר הגבוה ביותר שנגנב מדגם כלשהו ב-2023 ), אלא גם מה אחוז הרכבים שנגנבו מתוך כלל רכבי הדגם הרשומים בארץ (כ-200,000), ואז מבינים שהיא רק במקום ה-14 מבחינת האהדה שלה אצל גנבי הרכב (ובמילים אחרות, יש 13 דגמי רכב שהגנבים העדיפו יותר ב-2023).

מהו הרכב המועדף על הגנבים?

הנה רשימת 11 דגמי הרכב שאחוזי הגניבה שלהם הם הגבוהים ביותר לפי נתוני משטרת ישראל:

  • יונדאי איוניק 5+6(המשטרה מדווחת על שניהם ביחד ללא אבחנה ביניהם)
  • יונדאי וניו
  • יונדאי סנטה פה
  • טויוטה ראב 4
  • טויוטה C-HR
  • קיה סורנטו
  • יונדאי סונטה
  • פורד פוקוס
  • יונדאי i25
  • קיה סטוניק
  • טויוטה לנד קרוזר

תוכלו לעיין ברשימה המלאה באתר של התנועה לחופש המידע, שמכילה מידע מ-7 השנים האחרונות ומראה את השינויים בהעדפות הגנבים משנה לשנה. בין הדגמים הפופולריים לגניבה השנה יש דגמי טויוטה, קיה ויונדאי וגם דגמי מאזדה, ניסאן, רנו וסיטרואן ועוד כמה מותגי רכב נפוצים.

שיטות גניבת הרכב המובילות

איתוראן ופוינטר זיהו שבין 80% ל-90% מגניבות הרכב ונסיונות הגניבה, מערבים שימוש במשבש סלולרי.

לפי הנתונים שבידיהן אלה שיטות הגניבה הנפוצות:

  • רוב מוחלט של הגניבות נעשה על ידי התחברות לשקע OBD וקידוד מפתח חדש או שימוש בקורא קודים. קיים מגן לשקע OBD, אך יעילותו לא ברורה.
  • פריצה לרכב והחלפת מחשב הרכב במחשב אחר.
  • שימוש במפתח הרכב המקורי.
  • פחות נפוצות - גרירת הרכב ממקומו, או גניבת רכב נוסע.

העדפות נוספות של גנבי הרכב

  • גנבי הרכב חובבי ג'יפונים ורכבי שטח המהווים כ- 38% מהגניבות (פויינטר ואיתוראן מציגים אחוז גבוה יותר, אבל הנתונים שהם מציגים מוגבלים ללקוחות שלהם).
  • מכוניות פרטיות - 41%, שמתוכן אחוז גבוה של חשמליות והיברידיות. לפי נתוני פויינטר כמעט שווה בשווה.
  • כלי רכב דו-גלגליים - 9%.
  • הפריצות הן בכל שעות היממה, אבל יש עדיפות ללילות בין שבת לראשון וכן לשעה 19:00 ואילך, אחרי שחוזרים עם הרכב מהעבודה ועוברים לשגרת הערב.
  • באופן מפתיע, גם למזג האוויר יש השפעה על מספר הגניבות. בימים גשומים וסוערים יש עליה בגניבות.
  • הגנבים מעדיפים צבעי מכוניות נפוצים ובראשם הצבע הלבן. אם תרצו לבחור רכב פחות גניב, לכו על צבע לא שגרתי, ציורים או סימנים בולטים אחרים.
  • אף גוף לא מספק נתונים על אחוזי גניבות ברכבי יוקרה, תצטרכו למצוא את המידע בעצמכם.

מבחינת שנתונים, הרכבים שנגנבו ב- 2023 היו בעיקר משנות ייצור 2020 עד 2022. לפי איתוראן היתה עדיפות לרכבי 2022 ו-2021, לפי פויינטר הסדר הוא 2021, אחר כך 2020 ורק אז 2022, שנתונים ישנים יותר ו-2023. שאר השנתונים לא היו אטרקטיביים בעיני הגנבים.

איזורים בארץ המועדים לגניבה:

שתי החברות, איתוראן ופוינטר מצביעות על האיזורים הבאים כמועדים לגניבה, לפי סדר יורד:

מעל 40% מהגניבות הן מאיזור המרכז ו-15% מהשרון – בשל הקרבה למשחטות הרכב ביו"ש. אחריהן מגיעים ירושלים והשפלה וקרוב להן איזור הדרום. הצפון ואחריו יו"ש סוגרים את הרשימה עם אחוזים בודדים – או שאין שם רכבים שהגנבים אוהבים או שהתושבים לא מאמינים באיתוראן ופוינטר. אפשר להגיד שמפת האיזורים מעידה על איזורי שימוש באיתוראן ופויינטר כמעט כמו שהיא מעידה על פיזור הגניבות.

נתוני המשטרה על גניבות מישובים גדולים בהם נגנבו לפחות 20 כלי רכב, מראה את הערים הבאות כחביבות הגנבים: נתניה, כפר סבא, הרצליה, רמת השרון, פתח תקווה, גבעת שמואל, קרית אונו, דימונה ובאר שבע. גם ערים אחרות כמו תל אביב, רמת גן, רעננה, כפר יונה, ראש העין ומודיעין סובלות ממכת גניבות הרכב.
המשטרה מתייחסת רק לישובים גדולים יחסית ואין בה מספרים מדוייקים, אלא טווחי מספרים, אך מהנתונים ברור איפה גנבי הרכב מבלים את זמנם.
רשימת אלופות גניבות הרכב של פויינטר מעט שונה: תל אביב, פתח תקווה, ירושלים, רמת גן, באר שבע.

נתוני רבעון ראשון של 2024 מפויינטר ואיתוראן

בישראל יש כ-4 מליון רכבים. המידע של איתוראן ל- 2024 מתבסס על כ- 800,000 רכבים. פויינטר לא מסרה מהן כמויות הרכב שעליהן היא מתבססת.

שתי החברות מסכימות - נתוני הרבעון הראשון של 2024 מראים על עליה של 35% בגניבות הרכב ונסיונות הגניבה, ולפי זינוקי הגרף בשנים האחרונות - מכאן רק נמשיך לעלות. לפחות כל עוד הטיפול בתחום ממשיך להיות מוזנח.

נתוני הגניבות דומים בינתיים לדפוסי 2023 - גניבה לצורך חלקי חילוף על ידי כנופיות פלסטיניות שלוקחות את הרכבים הגנובים למשחטות הרכב ביהודה ושומרון, אבל גם גניבת רכבי שטח לצורך פעילות גורמים פליליים. גם שיטות הפעולה הנפוצות נשארו ללא שינוי, אך צויינה עליית מדרגה באלימות הגנבים ותעוזתם ובמרדפים מסוכנים יותר, ונראה שהגנבים תופסים את הפעילות הפלילית כחלק מהמאבק הלאומני הרחב. התפלגות שאר הנתונים דומה:

סוגי רכב ושנת ייצור מבוקשים:

  • רכב פרטי -איתוראן מדברים על איזור 40% ופויינטר על 25%. פויינטר מציינת גם 7% גניבות רכב חשמלי.
  • רכבי פנאי ושטח - שתי החברות מסכימות על סביבות 40%
  • דו גלגליים -בשתי החברות כ- 9%
  • רכב מסחרי - באיתוראן כ- 7% בעוד פויינטר מדברים על כ-12%
  • כ-29% מהרכבים הנגנבים הם משנת 2021 ויש עליה חדה בגניבות רכבי 2023.

התפלגות גיאגרפית של גניבות רכב:

גם כאן אין דמיון מלא בין נתוני איתוראן ופויינטר. בשתי החברות איזור המרכז הוא המוקד העיקרי של גנבי הרכב, אך איתוראן מדווחים על 46% מהמקרים בעוד שבפויינטר דברים על 31% ומציבים את איזור השפלה וירושלים במקום השני כמועדים לגניבות בעוד באיתוראן האיזור הזה ניצב רק במקום השלישי. שתי החברות מדווחות שאיזור השרון סובל מכ-15% מהגניבות ונסיונות הגניבה. גם איזורי הצפון והדרום מוצגים בפויינטר כסובלים במידה רבה יותר משמראים רישומי איתוראן. אפשר ללמוד מהפערים שכנראה איתוראן פופולרית יותר אצל נהגי המרכז בעוד לקוחות פויינטר מפוזרים בכל הארץ, וגם מבקשים להגן על סוגי רכב מגוונים יותר מלקוחות איתוראן שמשתמשים בה בעיקר להגנת רכבים פרטיים ורכבי שטח. .

רשימת הערים הסובלות מגניבה ב- 2024 לפי פויינטר: תל אביב (14%), פתח תקווה, רמת גן, ירושלים, כפר סבא, ראשון לציון.

מהן ההגנות שביטוח מקיף מספק?

בישראל קיים חוק ביטוח חובה לרכב, המכסה את הנפגעים בתאונות דרכים, אך אינו מכסה נזק לרכב או גניבות. אם תרצו להגן על רכבכם מפני גניבה, עליכם לרכוש ביטוח מקיף לרכב.

ראשית הביטוח המקיף מגן מפני גניבת הרכב. שנית, בהתאם לתנאי הפוליסה ולסכום ההשתתפות העצמית הביטוח מגן מפני נזק שנגרם לרכב. לדוגמא: נזק כתוצאה מפריצה לרכב לצורך גניבת חפצים מתוכו, או נזק שנגרם על ידי גניבת חלק מהרכב – ממיר קטליטי, מראה וכן הלאה.

ביטוח רכב לפי קילומטראז' וביטוח נהג זמני יכולים לעזור לכם בדרכים שלא צפיתם – בביטוחים אלה אתם נדרשים להתקין מערכות ואפליקציות המתעדות ומודדות כל נסיעה. גניבת הרכב תתועד במערכות האלה, ואם היא נעשית בשעות שונות מדפוס הנהיגה הרגיל של הבעלים ומוקדן יעיל בוחן את הנתונים, הוא יכול להתקשר למבוטח ולברר האם הוא הנוהג או שהרכב נגנב, וכך להתריע על הגניבה בזמן אמת.

איך ביטוח מקיף מפצה אתכם על גניבת רכב?

בישראל קיים חוק ביטוח חובה לרכב, המכסה את הנפגעים בתאונות דרכים, אך אינו מכסה נזק לרכב או גניבות. אם תרצו להגן על רכבכם מפני גניבה, עליכם לרכוש ביטוח מקיף לרכב. ביטוח מקיף מגן מפני נזקים שונים ומשונים לרכב, במהלך תאונות, קלקולים, וכן מפני נזק לגורמים שלישיים ולא רק מפני גניבות

ברוב פוליסות הביטוח, וגם לפי הנוסח המופיע בפוליסה התקנית של תקנות הפיקוח על הביטוח גניבה נחשבת לאובדן גמור (טוטאל לוסט) של הרכב, ותקבלו פיצוי בגובה מחיר המחירון של רכב המבוטח. אך קיימות גם פוליסות בהן ההגדרות לגניבה יהיו שונות, או כוללות השתתפות עצמית. לעיתים יקוזזו ממחיר המחירון כל מיני הורדות ערך בשל עברו של הרכב, אך קיזוזים אלה צריכים להיות ברורים לכם בעת רכישת הביטוח ולא רק ביום בו הגשתם לחברת הביטוח טופס תביעה על גניבת הרכב. מעבר לכך פוליסות הביטוח השונות יכולות להציע פיצויים וכיסויים אחרים, כמו רכב חלופי לתקופה מסוימת, פיצוי לגניבת חפצים אישיים מהרכב, פיצוי על גניבת חלק מהרכב או מהאבזור שלו.

מה חברת הביטוח מבקשת כדי להפעיל את הביטוח המקיף?

רכבכם נגנב, ולאחר הפנמת האובדן והתאוששות מההלם, אתם רוצים לפנות אל חברת הביטוח ולהפעיל את הביטוח המקיף שרכשתם. מה חברת הביטוח תבקש מכם?

הנהלים והמסמכים המדוייקים משתנים מחברה לחברה, אך כולם יבקשו:

  • אישור משטרה על הגניבה
  • מפתחות הרכב
  • צילום תעודת זהות של בעלי הרכב
  • טופס תביעה של חברת הביטוח

מכאן ששני הצעדים הראשונים הם הגשת תלונה למשטרה ולאחר מכן יצירת קשר עם חברת הביטוח או סוכן הביטוח. אל תחכו, כי חברות הביטוח מצפות מכם לא להתמהמה ולפעול מהר.

עוד על תהליך הגשת תביעת ביטוח מקיף תוכלו לקרוא במאמר "מה עושים במקרה של גניבת רכב?"

הנתונים המוצגים כאן מראים על מגמות, אך אינם מגדירים בצורה מדוייקת את הסיכון לגניבת הרכב שלכם. בפועל עליכם לערוך את החישוב בעצמכם: כמה השקעתם ברכב שלכם וכמה יעלה לכם להחליפו אם יגנב, לעומת עלות ביטוח מקיף לרכב. את עלות ביטוח הרכב תוכלו לחשב באמצעות דף "השוואת ביטוח רכב". אתם יכולים להתייחס לקריטריונים המוצגים כאן – סוג הרכב והיכן אתם גרים, אך בסופו של דבר, אם ברשותכם רכב יקר שטרחתם על אבזורו – רצוי שתרכשו ביטוח מקיף ולא משנה היכן אתם גרים או מה צבע הרכב.


להשוואת מחירי ביטוח רכב >>
מוכן להשוואת מחירי ביטוח רכב אונליין וקבלת מחירים באופן מיידי?
השוואת ביטוח רכב אונליין