מעודכן ל- 01/2024
מה זה הר הכסף?
אתר "הר הכסף "של משרד האוצר הוא מיזם אינטרנט בשיתוף בנק ישראל, שהושק באמצע ספטמבר 2016. מטרת אתר "הר הכסף" היא איתור כספים אבודים בחינם, שלך או של קרובי משפחה שנפטרו. אך עם הזמן והשיפור באבטחת המידע תמצאו בו גם חסכונות פנסיוניים וביטוחי חיים פעילים על שמכם ועל שם קרובי משפחה שנפטרו. דרך האתר תאתרו חשבונות בנק רדומים ופקדונות ללא תנועה שפתחתם בעבר, וכן חשבונות פנסיוניים וביטוחי חיים, כאלה שנשכחו מכם וגם פעילים, בקלות ובמהירות.
בנק ישראל מזמין את הציבור הרחב להכנס לאתר האינטרנט "הר הכסף" ולבדוק האם יש לו חשבונות או חסכונות אבודים שיוכל לפדות ומדגיש שתקבלו בחינם מידע חשוב בצורה ברורה וידידותית .
זהו שירות חשוב לציבור, שנועד לסייע בהשבת כ-10 מיליארד ש"ח הנמצאים בחשבונות בנק רדומים ועוד מיליארדי שקלים הנמצאים בחסכונות פנסיוניים לא פעילים, לידי בעליהם. בעיקר אם נזכרים שלפני קיום "הר הכסף" היה צורך לפנות לכל גוף בנפרד, לשלם עמלת איתור חשבון שעלותה נקבעה לפי רצון אותו גוף ואז להמתין ולהמתין.
מה מאתרים ב"הר הכסף"?
הר הכסף מאתר כספים אבודים וכספי נפטרים, אבל התרחב גם לאיתור חשבונות פנסיה וביטוחי חיים פעילים.
"הר הכסף" הוא שם מעולה שמתאר את תפקיד האתר באיתור חשבונות לא פעילים. דרך האתר מוצאים את סכומי הכסף שנשכחו מלב בעליהם או שבעליהם נפטרו ורובצים בלי שאיש ידרוש אותם בבנקים, בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות. אוצר ששווה מיליארדים המחכה שבעליו החוקיים יאספו אותו.
הר הכסף אינו המקום למציאת מידע על חשבונות בנק ופקדונות פעילים. הוא נועד לאיתור כספים אבודים במערכת הבנקאות ובגופים אחרים. אפשר למצוא בו מידע על חסכונות פנסיה וביטוחי חיים פעילים, אך תוכלו לקבל מידע מפורט יותר ממקורות אחרים שנפרט בהמשך.
הר הכסף מורכב משני חלקים:
א. איתור חשבונות בנק ופקדונות לא פעילים.
ב. איתור חסכונות פנסיוניים וביטוחי חיים - פעילים ולא פעילים.
בכל אחד מהחלקים קיימים שני סוגי איתור: איתור על שמי או איתור על שם קרוב שנפטר.
- איתור חשבונות בנק ופקדונות לא פעילים: האיתור מחפש חשבונות בנק ופקדונות (הנקראים גם "פקדונות ללא תנועה", "חשבונות בנק רדומים", "חשבונות בנק ללא תנועה" או "חשבונות אבודים") שלא נעשתה בהם פעולה לפחות 10 חודשים ושהבנק ניסה ולא הצליח ליצור קשר עם בעליהם (בפקדונות הבנק יתקשר עד חודשיים לאחר מועד הפרעון ובחשבונות עו"ש - 10 חודשים לאחר הפעולה האחרונה). כדאי לדעת שהבנק חייב להשקיע את הכסף בחשבונות לא פעילים בהתאם להוראות צו הבנקאות ולכן הסכום הסופי שיתקבל אינו הסכום שהיה בעת שהפסקתם את הפעילות. איתור חשבונות בנק נקרא "הר הכסף 2", כי הוא נוסף בשלב מאוחר יותר.
- איתור כספי פנסיה וביטוחי חיים אבודים וגם פעילים: כספים אבודים הם כספים שהופקדו על שמכם לקרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים ופוליסות חיסכון שלא היתה בהם פעילות של הפקדה או משיכה בשנה האחרונה. החיפוש אינו מוגבל לכספים אבודים ויציג גם חשבונות פעילים וגם ביטוחי חיים ללא חיסכון (ריסק) על שמכם. כאשר מחפשים חסכונות פנסיוניים של נפטר תקבלו מידע היכן יש חשבונות פנסיוניים פעילים ולא פעילים - כספי פנסיה, גמל, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים, פוליסות חיסכון וכן ביטוחי חיים.
סוגי איתור חשבונות באתר "הר הכסף":
- "חיפוש כספים על שמי" נועד לאיתור מקורות כספיים הרשומים על מספר תעודת הזהות שלכם. המידע הוא לפי האיתור שבחרתם - איתור חשבונות בנק אבודים או איתור חסכונות פנסיוניים.
אחד העדכונים החשובים שנעשו הוא שאין הגבלה על מספר החיפושים, למרות שבעבר כל מספר תעודת זהות הוגבל ל-10 חיפושים בלבד. לשם הנוחות מומלץ לשמור את תוצאות החיפוש כקובץ שישמר במחשב או ישלח במייל, במקרה שתזדקקו להם.
- "חיפוש כספים של נפטר" מאפשר איתור כספים או איתור חשבונות בנק של קרוב משפחה שנפטר ורשומים על תעודת הזהות שלו. יכול להיות שתהיו זכאים לחלק או לכל הסכומים שנצברו אם תוכיחו שאתם יורשי הנפטר, או רשומים כמוטבים. הכסף בחשבונות הנפטר יתחלק בין כל הזכאים לו.
בדומה ל"חיפוש על שמי", כיום אין הגבלה על מספר החיפושים על שם קרוב שנפטר.
מה כתובת אתר הר הכסף?
זה המקום המתאים להזכיר ש"הר הכסף" של משרד האוצר הוא אתר ממשלתי ולכן כתובתו מכילה את הסיומת gov.il.
אם תקפידו להכנס לכתובת הנכונה, תקבלו ללא עלות את המידע שחיפשתם על חשבונות לא פעילים.
הדגש כאן הוא על "ללא עלות", כי אם נכנסתם לאתר שדורש מכם תשלום - אתם לא באתר הנכון.
לכל דבר טוב יש חקיינים ורצוי לשים לב ולא להכנס ולמסור פרטים אישיים ופרטי כרטיס אשראי באחד מהאתרים המתחזים שמפעילים את עוקץ הר הכסף. אם תחפשו באינטרנט את הביטוי "הר הכסף" תקבלו רשימה של אתרי אינטרנט - אחד מהם הוא הר הכסף האמיתי, אחרים מכילים הסברים והדרכות, וחוץ מהם יש גם אתרים המתחזים להר הכסף.
הכוונה לאתרים שכתובתם ממש דומה לכתובת "הר הכסף", אך אינם כוללים את הסיומת gov.il, אתרים שהשם שלהם מכיל את הביטוי "הר הכסף" או הטוענים שהם פועלים ברשיון משרד האוצר או כל טענה אחרת שנועדה להוסיף להם אמינות. בהקשר זה, חשוב שכל בני המשפחה ידעו שמספר מלא של כרטיס אשראי אף פעם אינו אמצעי לזיהוי המתקשר ושלא תמיד תצליחו ליצור קשר עם מי שהבטיח לכם שתוכלו לבטל את החוזה מתי שתרצו
הבעיה היא באתרים הגובים מהלקוח מאות ואלפי שקלים, ואינם נותנים כל תמורה או שמספקים מידע דומה לזה שתקבלו בחינם או בתשלום סמלי דרך אתרי האינטרנט שבחסות המדינה. בשנת 2018 המועצה הישראלית לצרכנות הוציאה אזהרה מפני מספר אתרים כאלה שניצלו קשישים ובני משפחותיהם, מאז נוספו עוד אתרים לרשימה.
זו הכתובת של אתר "הר הכסף" הממשלתי https://itur.mof.gov.il, וכשתכנסו אליה, תראו את הדף הבא:
שימו לב שיש בכותרת הדף את סמלי בנק ישראל, רשות שוק ההון ומשרד האוצר, ובשורה התחתונה מוצג שהאתר פותח על ידי משרד האוצר.
איך נכנסים למידע אישי ב"הר הכסף"
בקשת איתור מידע בכל אחד מחלקי האתר מעבירה אתכם למסך כניסה של "הזדהות לאומית". זו דרך הכניסה למידע האישי וביצוע פעולות אונליין בכל אחד מאתרי הממשלה והגופים הפועלים תחתם. אתם בוחרים את דרך ההזדהות הנוחה לכם: דרך ההזדהות החינמית והפשוטה ביותר לביצוע, היא על ידי ססמא שמקבלים בהרשמה לאתר (וחשוב לשמור אותה לשימוש עתידי וכניסה עתידית לאיזור האישי באתרי הממשלה). הדרך השניה היא רכישת מכשיר הקורא כרטיסים חכמים לצורך קריאת תעודת הזהות הביומטרית שלכם או כרטיס חכם שהמדינה הנפיקה. הדרך האחרונה היא שימוש באפליקציית govID שזכתה לביקורות לא מחמיאות וגם לא מתאימה לכל גרסת Android שקיימת.
באתר יש סרטוני הסבר המעניקים מידע נוסף, אך הם הועלו בשנת 2016 ולא עודכנו עם השינויים והשיפורים שנעשו באתר "הר הכסף".
מה המידע שמקבלים מ"הר הכסף"?
תוצאות החיפוש של חסכונות פנסיוניים ופוליסות ביטוח חיים מציגות:
שם של גוף (בית השקעות או חברת ביטוח) שבו לך או לנפטר יש חשבון וכן את סוג החשבון - קופת גמל, קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קרן השתלמות או ביטוח חיים. הרשימה מכילה שמות גופים שבהם מתנהלים על שמכם חשבונות פעילים ולא פעילים.
זהו. לא תקבלו את מספר החשבון, האם יש יותר מחשבון אחד ומה הסכום (או החוב) שנצבר בו.
עוד מגבלות של החיפוש: א. החיפוש נעשה לפי תעודת זהות, לכן אם חשבון נפתח בעזרת מספר זיהוי זר או מספר דרכון, אי אפשר לאתר אותו דרך הר הכסף.
ב. אי אפשר לאתר ביטוח חיים קבוצתי.
ג. אין מידע על אנשים שהחלו לקבל קצבת פנסיה ונפטרו לפני יותר מ-4 שנים.
ד. עלולות לקרות טעויות הקלדה או טעות בהעברת המידע.
תוצאת חיפוש חשבונות בנק ופקדונות מציגה רשימה של בנקים בהם אותרו חשבונות בנק או פקדונות, ולא משנה מה סכום היתרה והאם הם ביתרת זכות או חובה. אין פרטים נוספים פרט לרשימת הבנקים. ב"חיפוש על שמי" - מוצגים בנקים בהם יש על שמכם חשבונות ופקדונות לא פעילים בלבד. בחיפוש על שם נפטר מוצגים כל הבנקים בהם לנפטר יש חשבון או פיקדון, פעיל או לא פעיל.
היתרון בשימוש בהר הכסף הוא שתוכלו במהירות, בלי להמתין שעות על הקו או שבועות למענה במייל, לצמצם את מספר הבנקים אליהם תצטרכו לפנות לצורך איתור חשבון בנק או פיקדון.
לאחר שיש בידיכם רשימת בנקים, תוכלו לפנות אליהם בבקשה לקבל את פרטי אותם חשבונות בנק אבודים, פקדונות או חשבון בנק של נפטר.
מגבלות החיפוש:
לעיתים לא יוצג מידע כי עוד לא חלף הזמן הנדרש להגדרת אי פעילות או בשל טעות בהקלדת או העברת מידע.
מה לא מקבלים מ"הר הכסף"
- כמה חשבונות או פוליסות אותרו באותו מוסד. לעתים קרובות באותו גוף יכולים להתנהל מספר חשבונות. למשל אם במוסד מסויים יש לכם 5 קרנות השתלמות, תקבלו את שם המוסד והעובדה שיש בו קרנות השתלמות על שמכם. לא תדעו כמה קרנות יש או כל מידע אחר עליהן.
- מספרי חשבון, פיקדון או פוליסה.
- סכומי יתרה או חובה שבחשבון
- בביטוח: סכום הביטוח או כל מידע אחר על הזכויות בה ומי המוטבים
- בחשבון בנק או פיקדון: סוג החשבון או סוג הפיקדון.
- בפיקדון: מועדים למשיכת הכסף.
מימוש זכויותיכם בעזרת תוצאות האיתור
את רשימת התוצאות שהאיתור מצא אפשר להדפיס או לשמור ולהעזר בה כשאתם פונים לרשימת המוסדות בהם אותר חשבון.
לבירור הפרטים המלאים, עליכם לפנות, בצירוף המסמכים הנדרשים, אל הגופים שהאתר הציגה בתוצאות האיתור. כאשר מדובר בנפטר, עליכם להציג צו ירושה, צו עזבון או מסמך אחר המעיד על זכויותיכם לברר את ענייניו. הבירור והטיפול נעשים מול כל מוסד בנפרד.
כשתפנו אל הגופים שקיבלתם ברשימת תוצאות החיפוש בקשו את כל הפרטים החסרים, וכן מהן עלויות כל חשבון - דמי ניהול עמלות וכד'. בררו מה זכויותיכם ואיך ניתן לפדות את הכסף או לאיזה חסכונות אחרים ניתן להעביר אותו. כדאי גם לברר בכל אחד מהמוסדות מידע על חשבונות פעילים על שמכם (לנפטרים מוצג מידע על כל החשבונות).
אם איתרתם מידע על חסכונות פנסיוניים, כדאי להתייעץ עם מומחה פנסיוני מהן זכויותיכם ואיך להתנהל עם הכספים. הוא גם יכול לעזור בניהול הקשר עם הגופים השונים ובקבלת תשובות מהירות ומפורטות יותר משתשיגו לבד.
עדכון המידע ב"הר הכסף"?
המוסדות השונים מעבירים דיווח פעם בחודש. אם סטטוס חשבון בנק, חיסכון פנסיוני או פיקדון השתנה אחרי הדיווח, המידע על כך יועבר בדיווח הקרוב הבא.
המידע כולל פרטים על חשבונות וחסכונות ישנים, ללא הגבלת מספר שנים אחורה.
האם המידע ב"הר הכסף" זהה למידע בגופים המדווחים לו?
המוסדות השונים מעבירים להר הכסף את כל המידע שברשותם וש"הר הכסף" אמור להציג, אבל מדובר במידע העובר בממשקים ממוחשבים שאינם חסינים מטעויות או אי דיוקים, לכן אם יש שוני בין המידע ב"הר הכסף" ובין המידע בגוף שדיווח - המידע הנכון והקובע הוא זה שרשום במוסד.
פער נוסף יכול להיות כאשר הלקוח מבקש מהגוף המנהל שלא ידווח ל"הר הכסף". במקרה זה פרטי החשבון לא יועברו. בעיקרון, אם אין סיבה טובה לבקש שלא לדווח, הרי הדיווח ל"הר הכסף" רצוי ויכול להקל עליכם ועל יורשיכם.
סיבות אלה והעדכון שאינו מיידי אלא רק פעם בחודש גורמים לפערי מידע - כשהמידע העדכני ביותר והמדוייק ביותר נמצא בידי הגוף המנהל את החשבון.
הבנקים נדרשים לנסות ליצור קשר עם בעלי החשבון אחת ל-6 חודשים. יכול להיות שבמסגרת המאמצים האלה תקבלו פניה מהבנק, גם אם לא ניסיתם לאתר חשבונות אבודים בעצמכם.
עוד אתרים לאיתור מידע פיננסי וביטוחים
"הר הכסף" הוא מיזם ותיק יחסית ומאז המדינה ובנק ישראל התקדמו ופיתחו עוד אמצעים לקבלת מידע על הכספים שברשות כל אדם. אך גם כיום אין מקום אחד המרכז את כל המידע הפיננסי והביטוחי של אזרחי המדינה. תוכלו למצוא מידע בדרכים הבאות:
- מידע על נפטר: "הר הכסף" מספק מידע היכן התנהלו חשבונות פעילים ולא פעילים של נפטר- חשבונות בנק, פקדונות, חסכונות פנסיוניים וביטוחי חיים, במסגרת המגבלות שהוזכרו קודם. גם מ"הר הביטוח" אפשר להוציא מידע על ביטוחים שהיו לנפטר. פרט להם אין עוד אתר המרכז מידע פיננסי של נפטר.
- חשבונות בנק ופקדונות פעילים על שמכם: כאן אין ברירה אלא לבדוק בנק אחרי בנק. אם יש לכם חשבון פעיל, הבנק שולח לכם מידי פעם עדכונים ודוחות שכדאי לשמור ולעקוב אחריהם.
- מידע על ביטוחים פעילים: אתר "הר הביטוח" של משרד האוצר מרכז את המידע על ביטוחים פעילים. תוכלו למצוא בו את כל הביטוחים הפעילים הרשומים על שמכם לאחר תהליך הזדהות בדיוק כמו ב"הר הכסף". למידע נוסף על השימוש ב"הר הביטוח" קראו את המאמר הר הביטוח - עושים סדר בביטוחים.
- מידע מלא על חסכונות פנסיוניים פעילים ולא פעילים הרשומים על שמכם: פנו למסלקה הפנסיונית שהיא נותן שירות שנבחר על ידי משרד האוצר ומפוקח על ידו. תקבלו מידע מלא על כל אחד מחשבונות קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה הרשומים על שמכם בכל אחד מהגופים במדינה, כולל מספרי חשבון ועוד מידע רב. ניתן גם לבקש עדכונים תקופתיים ואין הגבלה על מספר הפעמים שתפיקו דוח מהשירות. עלות השירות היא כ-20 ש"ח. המסלקה הפנסיונית היא גוף פרטי ולכן משלמים על השירות סכום כלשהו.
וגם, בניגוד להר הכסף שמקבל עדכונים חודשיים שוטפים על כל לקוחות הגופים השונים, המסלקה הפנסיונית עובדת באופן אחר. רק כאשר אדם פונה למסלקה הפנסיונית ומבקש מידע, המסלקה פונה לכל הגופים ומבקשת מידע פנסיוני עליו, לכן איסוף המידע נמשך מספר ימים לפני שהוא מגיע אליכם. היתרון הוא שהמידע שתקבלו מלא ומעודכן.
למידע מלא על המסלקה הפנסיונית, איך ניתן להוציא את הדו"ח, מה המידע שמקבלים בו ואיזה שימושים נעשה באמצעותו תוכלו לקרוא במאמר איפה הכסף שלי - הכל על מסלקה פנסיונית
סיכום - מה הדרך היעילה ביותר לגלות חשבונות אבודים ופעילים
הדרך היעילה ביותר לקבל מידע מלא על הון וביטוחים של אדם עוברת דרך יותר מאתר אינטרנט אחד, ומחייבת שלאותו אדם תהיה תעודת זהות ישראלית. אחרת, תאלצו לפנות לכל גוף בנפרד ולחכות לתשובתו.
חיפוש מידע על שמי: הדרך המהירה ביותר לאיתור כל המידע על שמכם עוברת דרך "המסלקה הפנסיונית", בה רשומים כל החסכונות הפיננסיים שלכם, גם פעילים וגם לא פעילים, ודרך "הר הביטוח" בו תמצאו מידע על הביטוחים הפעילים שלכם. שילוב של שני האתרים האלה יתן מידע מלא וטוב יותר מפניה ל"הר הכסף". למעשה, פרוייקט "הר הכסף" יועיל לכם רק במסגרת "הר הכסף 2" - איתור חשבונות בנק ופקדונות לא פעילים שיפנה אתכם אל בנקים בהם אותרו חשבונות לא פעילים שלכם. לאיתור חשבונות ופקדונות פעילים - אין דרך קצרה, פרט למעקב אחרי הדוחות המתקבלים אצלכם.
חיפוש מידע על נפטר: "הר הכסף" מכיל מידע על חשבונות פעילים ולא פעילים של נפטר ולכן הוא נקודת התחלה טובה. במקרה של נפטר בדרך כלל מעורבים מספר יורשים ומוטבים ויש צורך ביותר מסמכים להוכחת זכויותיכם, כך שכדאי להעזר בסוכן ביטוח או יועץ פנסיוני לאיסוף מידע מרוכז נוסף ולהחליט מה תהיה ההתנהלות הטובה ביותר.
לסיכום, אפשר לקבוע ש"הר הכסף" נותן מידע מוגבל, אך עדיין המידע שתמצאו בו יקל עליכם לאתר את הכספים האבודים ויעזור לכם להשיב אותם לרשותכם.